Search
Close this search box.

.

.

Tidigheten är KWS Ahoi:s bästa egenskap

Växtodlingsnestorn Nils Yngveson som tidigare arbetade för HIR Skåne och nu har en position på förädlarföretaget KWS. Tidningen ringde upp Nils och lyssnadeav med honom hur han ser på vetesorten KWS Ahoi.

– KWS Ahoi väljs och odlas först och främst på grund av sin tidighet. Att den dessutom är en utomordentlig brödvetesort med fina bakningsegenskaper och hög proteinhalt – alltså inte ämnad för grisatråget – är ett ytterligare plus för sorten.

– Det är viktigt att planera sin odling väl, fortsätter Nils Yngveson. En uttänkt växtodlingsplan gör det enklare att optimera sin växtodling och maximera lönsamheten på bästa sätt. Därför är det bra att ha sorter som blir färdiga vid lite olika tidpunkter. Inte minst när det gäller att komma igång med rapssådden i tid. Som förfrukt till rapsen är KWS Ahoi en perfekt höstvetesort.

Sorten är en bestockare, alltså en sort som vill sätta många ax per m2 – sorten skall vara tät som en rakborste för att ge som bäst!

– Nu är det höstbestockning som verkligen betyder något i det nordliga belägna Sverige, därför ska man så i tid så att denna hinns med, konstaterar Nils. Vårbestockning sker säkert många år, men det är som så ofta annars: sist in åker först ut. Våranlagda skott leder mycket sällan till skörd, utan sorteras bort (av växten!) efterhand under stråskjutningen.

– Därför: så i tid! Åtminstone i september, gödsla grödan så att huvuddelen av kvävet verkar när stråskjutningen (DC 30) sätter in i mitten av april.

– KWS är en kanonsort utan att vara silosprängare, det ska erkännas, konstatera Nils Yngveson. Men sorten kompenserar verkligen för detta genom sin tidighet, sin vinterhärdighet, sin friskhet och att den dessutom är ett brödvete.

Så vill du ha en tidig brödvetesort med god vinterhärdighet att förgylla din växtföljd med, då är KWS Ahoi sorten för dig!

KWS Ahoi

  • Tidig mognad

  • Vinterhärdig

  • Stabil avkastning

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: