Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Vitaminernas funktion för fjäderfä

A-vitamin

Fettlöslig vitamin

Viktigt för muskelkoordinering och allmän trivsel/kondition. Påverkar äggproduktion (intensitet och kläckbarhet samt tillväxt) på kycklingar. Är viktigt för synskärpa samt har inverkan på hud och befjädring. Det finns indikationer på att högre nivåer än standard kan ha positiv påverkan på immunsystem och produktivitet när djuren är stressade.

E-vitamin

Fettlöslig vitamin

Viktigt för organutveckling och motverkar, tillsammans med selen, muskelproblem. Agerar som antioxidant i kroppen och är aktivt vid bildande av immunitet. Påverkar fruktsamhet, där brist syns som dålig befruktning och sämre kläckbarhet på ägg. Vid stress exempelvis orsakad av varma temperaturer, flytt etc. kan ett ökat behov av vitamin E ses.

D-vitamin

Fettlöslig vitamin

Viktigt för kalcium- och fosformetabolismen som i sin tur har stor betydelse för bildandet av skelett och skal. Brist kan ge ben- och skelettproblem med dålig kroppsutveckling som följd. Brist kan påverka både kläckbarhet och kvaliteten på äggskal.

K-vitamin

Fettlöslig vitamin

Behövs i levern för produktion av blodkoagulerande egenskaper. Brist kan ge blodbrist och blodfläckar i ägg.

B-gruppens vitaminer

Vattenlösliga vitaminer

En mängd olika metaboliska funktioner som påverkar hud, fötter, tår och klor samt fjädrar. Låg äggproduktion, dålig kläckbarhet och hudproblem kan vara symptom på olika B-vitaminbrister. Svåra brister kan ge deformation på embryon och olika symptom på främst unga kycklingar. Biotin fungerar som stresslindrande vitamin.

Fåglarna kan inte lagra vattenlösliga vitaminer i kroppen (med undantag för B12), utan behöver få dessa i fodret varje dag.

C-vitamin (Askorbinsyra)

Vattenlöslig vitamin

Behövs normalt inte ges som tillskott till fjäderfäna då de själva bildar detta vitamin i kroppen, men vid stress, speciellt orsakat av värme, kan extra tillskott vara positivt för fåglarna.

Fåglarna kan inte lagra vattenlösliga vitaminer i kroppen (med undantag för B12), utan behöver få dessa i fodret varje dag.

Mina sidor
Logga in/registrera dig som: