Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Elektrolyter

Elektrolyter till kalvar

En billig men viktig åtgärd vid diarré.

Mag- & tarmstörningar hos kalvar kan vara ett frustrerande och kostsamt problem. Kalvar avlider inte av själva diarrén utan av vätskebrist eller av ett lågt metaboliskt pH, det vill säga att deras kroppar försuras.

Metabolisk acidos är smärtsamt för kalven och gör den svag och orkeslös. De kan drabbas av acidos utan att vara uttorkade vilket gör att det i vissa fall kan vara viktigare att komma till rätta med syra-bas-balansen i kroppen med hjälp av en buffer än att återställa vätskebalansen. Det säkraste är att jobba med bägge problemen. Men det allra viktigaste är att sätta in insatserna i tid. Ju tidigare man ser en svag kalv och sätter in åtgärder desto bättre är prognosen.

Filtrera
Filtrera
Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
1 2 3 4 5 6 7

Varför elektrolyter?

Elektrolyter innehåller salter men också lättillgänglig energi i form av druvsocker, vilket ökar absorptionen av natrium. Produkterna bidrar till energiförsörjningen, men är inte tillräckliga. Utfodring med mjölk eller kalvnäring ska därför fortsätta även när kalven har diarré, med samma mängd som vanligt. Utfodra däremot gärna fler och mindre mål.

Så använder du elektrolyter

Låt det gå minst en timme mellan det att kalven får mjölk och elektrolytlösning, förutsatt att inte elektrolyterna ska blandas i mjölken. En god idé är att även ge elektrolyter i förebyggande syfte vid stress som exempelvis förmedlingskalvarnas första vecka efter insättning.

Mina sidor
Logga in/registrera dig som: