Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Lyckas med dina kvigor

Utfodringsrekommendationer

Praktiska utfodringsrekommendationer för att kvigan ska kunna kalva in vid 23 månader och då väga 600 kg, hålla länge och producera mycket mjölk. Så lyckas du med dina kvigor!

Tidigt intag gynnar juvrets utveckling

En hög tillväxt tidigt i livet ökar kvigans potential att mjölka mer redan under första laktation. Det beror på att en god tillväxt under kalvstadiet ökar mängden mjölkproducerande juvervävnad. Kalvar som blir väl näringsförsörjda har dessutom visat sig få bättre motståndskraft mot sjukdomar. Det är därför oerhört viktigt att börja med rätt kalvnäring och startfoder.

Tillväxt - från kalv till semineringsklar

  • Fortsätt med ett startfoder ett par veckor efter avvänjningen för en smidig övergång. Det bästa är om de får gå kvar i samma box någon vecka efter avvänjningen.
  • Fasa sedan över kalvarna på Primo Kviga. Målet är en genomsnittlig tillväxt på minst 800 g om dagen, det vill säga ca 25 kg per månad.
  • Primo Kviga fodras fram till ca 8 månaders ålder. Därefter brukar grovfoder och mineralfoder vara tillräckligt fram till 1-1,5 månad innan kalvning.
  • Givan av Primo Kviga minskar med ökande ålder och vid ca 5 månaders ålder är det dags att börja med en liten giva av mineralfodret Deltamin Kviga.
  • Om grovfodret är grovt, håller en ovanligt låg proteinnivå eller ensileringen inte helt lyckats kan man med fördel fortsätta med en liten giva Primo Kviga under hela uppfödningen.
  • Efter att kvigan blivit semineringsklar bör man inte fodra för hårt eftersom en hög tillväxt vid det laget är dyrt att åstadkomma och kan ge lägre avkastningspotential.

Mina sidor
Logga in/registrera dig som: