Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Vitaminernas funktion

För dagens högproducerande värphöns, kycklingar och kalkoner är en god näringsbalans varje dag mycket viktig. Fodret innehåller normalt de vitaminer i de mängder fåglarna behöver, men vid tillfälliga stress- och hälsostörningar kan fåglarnas förmåga att ta upp och tillgodogöra sig vitaminerna vara begränsad, och en tillfällig extra giva av specifika vitaminer kan då ge positiv effekt.

En stötdosering av vitaminer kan påverka fåglarna på ett helt annat sätt än en jämn tillgång via fodret. En extra vitamindosering i förebyggande syfte eller för att fåglarna snabbare ska återhämta sig från störningar såsom flyttstress, värmestress, vaccination, sjukdomsutbrott eller påverkad foderkonsumtion, kan göra skillnad för fåglarnas hälsa, välmående och produktion.

Vitaminernas funktion

Fettlösliga vitaminer

A-vitamin

Viktigt för muskelkoordinering och allmän trivsel/kondition. Påverkar äggproduktion (intensitet och kläckbarhet samt tillväxt) på kycklingar. Är viktigt för synskärpa samt har inverkan på hud och befjädring. Det finns indikationer på att högre nivåer än standard kan ha positiv påverkan på immunsystem och produktivitet när djuren är stressade.

E-vitamin


Viktigt för organutveckling och motverkar, tillsammans med selen, muskelproblem. Agerar som antioxidant i kroppen och är aktivt vid bildande av immunitet. Påverkar fruktsamhet, där brist syns som dålig befruktning och sämre kläckbarhet på ägg. Vid stress exempelvis orsakade av varma temperaturer, flytt etc. kan ett ökat behov av vitamin E ses.

D-vitamin

Viktigt för kalcium- och fosformetabolismen som i sin tur har stor betydelse för bildandet av skelett och skal. Brist kan ge ben- och skelettproblem med dålig kropps-utveckling som följd. Brist kan påverka både kläckbarhet och kvaliteten på äggskal.

K-vitamin

Behövs i lever för produktion av blod koagulerande egenskaper. Brist kan ge blodbrist och blodfläckar i ägg.

 

Vattenlösliga vitaminer

D-vitamin

En mängd olika metaboliska funktioner som påverkar hud, fötter, tår och klor samt fjädrar. Låg ägg-produktion, dålig kläckbarhet och hudproblem kan vara symptom på olika B-vitaminbrister. Svåra brister kan ge deformation på embryon och olika symptom på främst unga kycklingar. Biotin fungerar som stresslindrande vitamin.

C-vitamin (Askorbinsyra)

Behövs normalt inte ges som tillskott till fjäderfäna då det själva bildar detta vitamin i kroppen, men vid stress, speciellt orsakat av värme, kan extra tillskott vara positivt
för fåglarna.

 

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: