Garn

Garn används vid emballering av fyrkantsbalar, småbalar samt rundbalar där man inte använder nät. Olika dimensioner till olika ändamål. Det är viktigt att kontrollera vilken den verkliga dimensionen är då den uppger hur många meter garn det är per kilo.

Vi har ett komplett sortiment som tillverkas av Piippo Oy i Finland. Nordens enda tillverkare av syntetgarn.

Piippo Pressgarn
Tack vare Piippos ”Real Runnage-koncept” och sin höga specifika styrka erbjuder Piippos pressgarn 10-20 % mer
längd per rulle än konkurrenternas motsvarande produkter, utan att ge avkall på knutstyrkan. Piippo pressgarn tillverkas med Firm Film – teknik. Tack vare detta är garnen de mjukaste på marknaden och knutstyrkan av toppklass. Tack vare det mjukare garnet är livslängden av balningsmaskinens metalliska bruksdelar, såsom knytarna, längre.

Piippo Fyrkantsgarn

Piippo – Fyrkantsgarn

Av Piippo – storkantspressgarn kan du välja ett lämpligt garn för de rådande omständigheterna. De topphöga knutstyrkorna möjliggör mycket kompakta balar.

 

Piippo – Hårdpressgarn

Piippo – hårdpressgarnens höga knutstyrka garanterar knutarnas hållbarhet även i hård hantering, till och med under vinterförvaring.

Piippo – Pressgarn för rundbalar

Piippo – pressgarnens förmånliga pris minskar kostnaderna upp till en fjärdedel. På grund av sitt speciella tillsatsämne fäster tråden bättre vid balen, och man undviker störande trådar.

Sisalgarn

Ett naturmaterial som använts i lantbruket under årtionden.

 

DLG_Cobra_R1

COBRA R-Serien

Ny teknologi och nya råvaror gör det möjligt för den nya COBRA R-serien att pressa ännu hårdare med tunnare garn. COBRA är ett bindegarn, utvecklat av DLG, som är känt för sin höga kvalitet och sina solida egenskaper. Garnet är tunnt och smidigt och har en hög knutstyrka som säkrar att det håller – även i de nyaste pressarna med särskilt högt presstryck. Ny teknologi och nya råvaror gör det möjligt för den nya COBRA R-serien att pressa ännu hårdare med tunnare garn.
Tendenserna inom garnbalning är att de nya stora maskinerna kan klara högre och högre tryck, och därför kräver bindgarnet en större smidighet och hög knutstyrka. Garnet finns i flera kvaliteter. Det är därför lätt att hitta det helt rätta bindgarnet efter det aktuella behovet.

COBRAs fördelar är:

  • Klarar högt presstryck
  • Säkrar en stabil drift utan stopp
  • Har en hög knutstyrka
  • Garn som inte spricker

 

Röst från Fältet

Piippo garn

Dan Ingvarsson, gården Eckerud i Erikstad, Mellerud.

Dan Ingvarsson brukar ca. 700 ha åkerareal varav 270 ha är vall. Av dessa produceras det hö på 230 ha som pressas och hålls ihop av Piippo-garn.

Dan pressar ca 40 000 småbalar på sommaren. På sommarhalvåret pressas dessutom storbalar som under vinterhalvåret pressas om till småbalar.
Storbalarna motsvarar ca ytterligare 20 000 småbalar.

För att förenkla lastning och transport paketeras småbalarna om i buntar med 21 balar, dessa säljs sedan till stor del på export till Norge.

Till småbalarna används 250 och 300 garn, till de större fyrkantsbalarna 122 eller
130 garn samt i paketeringsmaskinen 145 garn. Så det går åt en del garn om året.

Dan är väldigt nöjd med Piippo garnet och har använt det i många år.

– Knutstyrkan är bra. Det är rätt mängd så 300 garn är faktiskt 300 m/kg och så är det inte hos alla fabrikat, säger Dan.