Hög kvalitet på vallodlingen visar sig i resultatet

Marcus Brisbo på Östergården i Brismene, nära Falköping fokuserar stenhårt på sin vallodling. Att han blev nominerad till Vallmästare 2020, talar sitt tydliga språk. Vallen är viktigt! Tidningen fångar honom precis då han är igång och tar 4:e-skörden för året. Det är den 9 september och vädret är en perfekt indiansommar med varma temperaturer upp mot 20-25 grader. 

– Jag vill gärna ta fjärdeskörden innan löven faller, eftersom det kan bildas sporer, säger Marcus. Vi hade frostnätter här för en vecka sen, och då tänker jag att det inte växer så mycket till. Dessutom ser det väldigt fint ut just nu och kvaliteterna är bra.

Östergården har 80 kor och en robot, dessutom har han både egna och inköpta tjurkalvar som föds upp till slakt – så uppemot 360 djur totalt finns på gården. I fjol byggdes ett nytt stall för slaktnöt. Vallproduktionen står för cirka 100 hektar på Östergården.

Mjölkproduktionen ligger på 12 000 ECM, en utmärkt produktion. Men eftersom han enbart kör med gräs, blandat med spannmål och färdigfoder, Rosa Grädde, är det viktigt att just vallen håller väldigt bra kvalitet:

– En hög kvalitet på min vall är min plånbok, det är så jag håller nere kostnaderna, och samtidigt ser till att produktionen är hög, säger Marcus. Mitt mål är att ligga på 11,5 i MJ i snitt på skördarna. Första skörden låg i år på 11,9 och andra skörden på 11,1. Det är viktigt för att jag ska få ut så mycket som möjligt av mina djur.

– Jag vill komma ut och skörda tidigt, gärna runt den 28 maj. Det beror såklart på vädret, men jag vill inte vänta med första skörden, eftersom då förskjuts allt. Jag upplever att man får en bättre återväxt vid andraskörden om förstaskörden läggs tidigt. Och jag vill gärna att sista skörden kommer tidigt också, så att gräset hinner hämta sig inför vintern – jag menar att det ger en bättre första skörd. Allt hänger ihop och det gäller att tänka till så att det passar min produktion.

Marcus använder framförallt ögat för att avgöra när det är dags. Erfarenheten talar sitt tydliga språk. Och så måste man ha en bra vallfröblandning, såklart. Marcus använder Svenska Foders Optivall Balans där man har hög andel timotej och Hykor.

– När jag slår vallen vill jag ha en hög stubb, eftersom jag menar att gräset kommer igång bättre, och i år hann jag knappt svämgödsla innan det var dags för andraskörden, skrattar han. Bara drygt 4 veckor efter förstaskörden tog han andraskörden.

Även tredjeskörden var en smula tidigare än vad den brukar – runt 5 veckor senare. Och nu i början av september var det då dags för sistaskörden.

Marcus kör 4-skördesystem och han tycker det är det enda rätta för honom.

– Jag vill gärna utnyttja fälten optimalt, och efter-som jag använder så mycket gräs, uppfattar jag att det hjälper mig att hålla nere kostnaderna och samtidigt hålla uppe produktionen – om kvaliteten är som det ska, såklart!

Kvaliteten är viktigt och en av anledningarna till att produktionen fungerar så bra är att Marcus Brisbo använder SiloSolve FC, det biologiska ensileringsmedlet. Han är väldigt nöjd med det, och var en av de första att hoppa på produkten när den kom till Sverige.

– Jag har bara goda erfarenheter av det, säger han. Resultaten har varit bra och jag slipper syrorna, som både ur ett maskinperspektiv och ett hälsoperspektiv är problematiskt.

– Jag måste vara nog vid packningen i mina tre plansilos, såklart, och jag använder dessutom mer SiloSolve FC i de övre lagren än i de undre – det tycker jag har gett god effekt, och man försäkrar sig lite extra. Rätt eller fel, men det funkar bra för mig. Även sistaskörden vill jag ha lite extra i, så att det håller ordentligt. Det är en billig försäkring och håller kvaliteterna då är det ingen fråga. Det viktiga är att korna får bra grovfoder – det är det, tillsammans med kraftfodret som skapar resultaten.

Marcus Brisbo blev nominerad till Vallmästare 2020

foto: Daniel Ström

Förra årets resultat såg ut så här:

1:a skörd:
12,1 MJ, 153 g råprotein,
443 g NDF, 6,56 MJ NELp20.

2:a skörd:
10 MJ, 124 g råprotein,
539 g NDF, 5,44 MJ NELp20.

3:e skörd:
10,8-11,1 MJ, 147-156 g råprotein, 424-439 g NDF, 5,75-5,91 MJ NELp20.

4:e skörd:
11,2 MJ, 154 g råprotein,
403 g NDF och 6,2 MJ NELp20.


Kategorier i: , ,