Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Lotta tar fatt i fjäderfäfoder

Även om Lotta Waldenstedts arbete som Produktchef Fjäderfä i Svenska Foder blir en helt ny roll i hennes yrkesliv, är det samtidigt en sorts återkomst. Både när det gäller arbetet med foder och geografiskt. 

-Jag utbildade mig till husdjursagronom, och mitt ämne kom att bli fjäderfä, forskning och foder på SLU – där jag också doktorerade kring tarmparasiten koccidios och koccidostatika. Det var först när jag startade min utbildning till agronom som jag började intressera mig för fåglar, vilket inte är så underligt, eftersom det är spännande djur. Tidigare hade jag mest varit intresserad av kor och arbetat som djurskötare på en kogård.

Det här var innan hon 2007 började arbeta som rikslikare och matfågelexpert på branschorganisationen Svensk Fågel, där hon bl.a. utförde uppföljningar och besiktningar kring kvalitetsprogram ute hos uppfödare runt om i landet. Hennes arbete på Svensk Fågel innebar också myndighetskontakter, utbildning, och information ut till allmänheten, både i Sverige och internationellt.

– Nu får jag återigen ägna mig åt foder och diskutera utveckling med såväl kollegor som äggproducenter och matfågeluppfödare, säger Lotta. Det blir väldigt intressant och stimulerande. Just nu fokuserar jag på att sätta mig in i värphönsdelen, som jag inte arbetat så mycket med. Det är en spännande bransch som jag ser fram emot att lära mig mer om.

-Dessutom kommer jag att veckopendla till Västergötland där jag från början kommer ifrån – närmare bestämt Karlsborg.

-Jag ser också att vi har en spännande utmaning i branschen kring hållbarhetsfrågor och klimatfrågor, som står högt på agendan. Hur tar vi fram hållbara, effektiva foder, som ändå innebär en god produktion. Det kräver helt enkelt toppfoder. Det enda sättet vi i Svenska Foder kan åstadkomma det, är genom att vara ett bra team: från säljare och foderutvecklare till optimering, fabrik och logistik.

-Just nu far jag runt i företaget och träffar alla möjliga människor i organisationen, och det jag märker är att det är en fin stämning och gott om bra kollegor – vilket känns jättebra, avslutar Lotta.

Fakta
Namn: Lotta Waldenstedt
Tidigare arbetsplats: Branschorganisationen Svensk Fågel
Bor: I skogen utanför Uppsala
Familj: Man och två hundar, sonen har precis flyttat ut. Delvis kan man säga att mor och son flyttade hemifrån samtidigt, eftersom jag veckopendlar till en liten lägenhet i Lidköping.
Intresse: Hundar, två retrivers – och friluftsliv i naturen.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Röst från fältet
Tips & Råd
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: