Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Nyfikenhet och action, viktiga ingredienser

Morgan Ceder – Jord & Kyckling AB, tillsammans med Johan Hagstedt – tekniker på Nomus.

Johan Hagstedt jobbar som tekniker på Nomus, som är en del av Svenska Foder-koncernen. Det är ett tämligen nytt jobb för honom, men ett som han verkligen brinner för. Dock är branschen inte ny för honom. Han har jobbat med många olika saker inom koncernen, vilket för honom har varit ett bra sätt att utvecklas på – i sitt arbetsliv. ”Det finns en öppenhet inom koncernen för personlig utveckling, som tjänar till att dra nytta av det bästa hos folk. Det har varit väldigt bra för mig!”

Morgan Ceder som driver Jord & Kyckling AB är kund till Johan. De känner varandra väl, eftersom Johan jobbade som fjäderfäsäljare tidigare. Idag är det fokus på formalinbehandling.

Utrymme att växa
Morgan är kund hos Svenska Foder och köper sitt foder från bolaget sedan många år. Han arrenderar gården som han använder i driften, och hamnade in i fjäderfävärlden av en slump.

-Jag och min familj jobbade i perioder i Bertil Thorssons (som drev gården Morgan arrenderar) drift, berättar Morgan. Bertil såg väl potentialen i mig, och jag fick göra mer och mer saker på gården och jag blev till slut anställd. Han var en av de snällaste mänskorna jag någonsin träffat. Det som var det viktigaste var att han var lugn och litade på mig – det gjorde att jag växte för varje uppgift.

-En dag frågade han mig: och när ska du ta över? Jag var tveksam och tyckte det handlade om allt för stora pengar, pengar jag inte hade. Men han var villig att hjälpa mig, och han trodde på mig.

Hur kan man förbättra?
2011 fick han ett skötselavtal på gården och idag har han 160 000 kycklingar på en väldigt välskött anläggning. Man kör 8 omgångar per år, något år har man kört 9 och så har man 10 dagars tomhållning.

-Det har varit en rolig resa, men inte helt enkel såklart. Marginalerna har krympt, vi har fått hitta nya sätt att jobba på, se över produktionen, var vi kan göra saker bättre. Investeringar är viktiga att göra, men eftersom det ofta handlar om stora pengar måste man se resultaten komma. Och ofta gör man det.

-Det är lätt att räkna på saker så till vida: gör man rätt investeringar syns det i produktionen, och man kan slå ut det på varje individ i
stallet. På så vis blir det väldigt åskådligt det man gör. Oavsett om det
gäller investering i stallet, eller om det handlar om det foder som vi ger kycklingarna. Ett exempel på det är när Svenska Foder började med minipellets. Det fick snabbt stor påverkan i produktionen – de åt helt enkelt bättre och växte bättre. Det var en sån utveckling som faktiskt gav resultat.

Noggranhet, en styrka
-Jag är nöjd med Svenska Foders foder – jag har en stabilitet och jämnhet i min produktion och det är det man strävar efter.

Johan Hagstedt fyller i:
-Morgans styrka är hans noggrannhet, att han inte lämnar något åt slumpen. Det är roligt att vara på gårdar där de ser vad som behövs göras och agerar. Det gör också mitt jobb lätt, skrattar Johan.

-Det finns en anledning till att Morgans resultat är bra, fortsätter han.

Hälsoläget i stallarna är mycket gott. Det är så man bibehåller sina resultat bäst.
Med 10 dagars tomhållning innan man sätt in nya kycklingar, finns det utrymme att göra formalinbehandling och därefter göra den vanliga rengörningen av stallarna.

-Den nollställning av smitttrycket man får med en formalinbehandling är svårslagen, och väldigt effektiv. Vi använder varmdimning och det gör att man når in i alla skrymslen och vrår, in i fläktar osv. Ett gammalt stall kan ha sprickor i golvet, man måste nå dit. Helst ska man ju se till att man inte har förmånga av dessa skrymslen dit bakterier och virus kan gömma sig. Men med noggrannhet kan man åstadkomma underverk.

Det handlar om att verkligen se var bristerna finns i en verksamhet och försöka hitta åtgärder på dem, snabbt. Varje action påverkar resultatet, och det blir ett bra sätt att hålla sig engagerad. Morgan och Johan har en bra relation som bygger på förtroende. Och tillsammans kan de diskutera öppet kring sånt som kan få betydelse framöver.

-Jag är nöjd med vår relation, den är enkel och tydlig och jag vet att det blir bra när Johan är på plats. Idag har han en annan roll, men han är samma person och lätt att ha att göra med. Det betyder mycket för mig.

För Johan är kundmötena otroligt viktiga och inspirerande.
-Jag tycker det är roligt och intressant att komma till olika typer av verksamheter. Det är så jag är som person. Jag är nyfiken. Och om jag dessutom kan hjälpa till, då är det ännu roligare.

-Mitt arbete idag handlar både om förebyggande arbete och akut hantering, säger han. De gör att dagarna ser väldigt olika ut. Ena dagen är jag och gasar spannmål hos någon lantbrukare, eller i någon hamn. ndra dagen är jag i ett kycklingstall som Morgans och gör en formalinbehandling. Och ytterligare nästa dag bekämpar jag gnagare på en kogård.

-Varje kund är unik, och alla har olika behov, men vi hittar alltid en lösning. Det passar mitt kynne. Jag är lösningsorienterad, och det finns en flexibilitet i Nomus som jag uppskattar, och som också litar på mitt omdöme och min energi.

-Den nollställning av smitttrycket man får med en formalin-behandling är svårslagen, och väldigt effektiv. Vi använder varmdimning och det gör att man når in i alla skrymslen och vrår, in i fläktar osv, säger Johan Hagstedt tekniker på Nomus.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: