Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Balanserad ekonomi bäst i långa loppet

Grönskan just nu är ögonbedövande – rapsfälten sticker i ögonen, djupnande gröna vetefält. Det är mycket vackert varje år. Att få verka i denna bransch är en ynnest. Det gör varje dag en dag att minnas!

Tillsammans med allt detta vackra handlar lantbruk såklart om ekonomi, balans, strategi. Du om någon vet detta. Det är bara när ekonomin är i balans, som vi kan staka ut nya mål, som vi kan hitta nya nischer, nya idéer och utveckla dem. Du kan vara den bästa växtodlaren, den bästa mjölk-, gris-, kyckling- eller äggproducenten. Om du inte väger av dina förmågor kring själva produktionen mot vilka kostnader du drar på dig – och när – så kan balansen i bolaget snabbt bli ojämn.

Vi har sett en spannmåls- och råvarumarknad under några år som har varit väldigt skiftande, där priser stiger och sjunker om vartannat. Samtidigt har gödselpriserna haft en all time high-profil under förra året. Det är inte lätt att manövrera i en sådan marknad. Det vet vi och det vet du. Det vi från vårt håll har poängterat, gång efter annan, har varit att du bör knyta köpen av insatsvaror till försäljning av spannmål. Det ger dig en trygghet i dina affärer, och du får en enkel och tydlig balans i ditt företagande. Det låter som ett enkelt råd, snudd på snusförnuftigt, men det är inte desto mindre ett viktigt råd. Att vi påminner om det här, beror på att vi ser att det faktiskt fungerar. Att riskhantering håller i långa loppet!

Här hittar du spannmålskontrakten.

Händer som håller i spannmål
Att knyta köpen av insatsvaror till försäljning av spannmål ger dig trygghet i dina affärer.

Vårt arbete med att följa marknaden när det gäller spannmåls-, råvaru-, växtskydd- och gödselpriser i den extrema situation vi haft sedan kriget i Ukraina bröt ut, har lärt oss i Svenska Foder mycket om riskhantering och balans. Det har lärt oss att varje dag är en dag att läsa av och analysera vilka beslut man ska fatta. Men det är något branschen i stort också lärt sig av. Ju bättre vi blir på att hantera dessa frågor, desto bättre blir branschens ekonomi. Och är det något vi i Svenska Foder vill, så är det svenska lantbruket och dess lantbruksföretag ska må bra och prestera fina resultat. Vi tänker på helhetsaffären, och om du knyter din försäljning av dina grödor till dina inköp, gör även du det! Det är på din gård den verkliga skillnaden görs! Det är en världspolitik i det lilla, med en stor påverkan på oss alla.

Vi vill att det svenska lantbruket ska blomstra. Det kan det bara om vi är noga med detaljerna, och ser till att balansera vår ekonomi.

Snart ses vi på Borgeby Fältdagar, på Brunnby Lantbrukardagar och Falsterbo Horse Show!

Jag önskar dig en riktigt fin sommar!

Carsten Klausen

VD Svenska Foder

carsten.klausen@svenskafoder.se

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Röst från fältet
Tips & Råd
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: