Modernt hästfoder möter dagens behov

Gert och Kerstin Henriksson driver butiken Naturnära tillsammans med Suzanne Bergqvist som arbetat hos dem under många år. Butiken som ligger i Göteborg, på Utängarna, nära Hökällans naturreservat, startades 2001, och börjar alltså närma sig ett 20-årsjubileum. De är en av de cirka 300 återförsäljare som Svenska Foder samarbetar med runt om landet. Gert berättar om sin verksamhet och hur han ser på den förändring av Hipposortimentet som ägde rum i fjol.

Vi bytte lokal i somras, från Backaplan till Tuve, berättar Gert. Det har gått bra, vi har jobbat upp en trogen skara mänskor som handlar hos oss. Och de har hittat till oss, även i de nya lokalerna.

Tillför protein till hästen

Gert jobbade på Svenska Foder under 10 år fram till att han tog steget in i butiksvärlden 2001. Han var med nästan från start då Svenska Foder började med sin lansering av varumärket Hippo. Vi pratar om hur han och hans kollegor tänkte då kring utvecklingen av Hippo Protein Alfa.

–Vi resonerade egentligen på samma sätt som man gör idag, berättar Gert Henriksson. Ofta saknas protein i grovfodret. Det skiljer sig inte från då. Ju senare skördat grovfodret är, desto mindre protein kommer hästen till del. Då hjälper man att hålla en stabilitet i utfodringen, genom att utfodra med ett färdigfoder med högt proteininnehåll – samtidigt som man är säker på att hästen får alla de näringsämnen den behöver för att må och prestera bra.

Gert jobbade på Svenska Foder under 10 år fram till att han tog steget in i butiksvärlden 2001. Han var med nästan från start då Svenska Foder började med sin lansering av varumärket Hippo. Vi pratar om hur han och hans kollegor tänkte då kring utvecklingen av Hippo Protein Alfa.

Mindre stärkelse möter avelsarbetet

Något som tillkommit i diskussionen idag i relation till hästens utfodring och hälsa är att begränsa andelen stärkelse, menar Gert.

–Hästaveln har tagit stora kliv framåt. Det innebär att man redan har hästar som är framåt och aktiva. Ger man då stärkelse till dessa, då tenderar de att bli allt för heta och en del hästar mår heller inte bra fysiskt av för mycket stärkelse. Dessutom står hästarna ofta i mindre hagar och får därför mindre motion jämfört med tidigare. Men det där är såklart olika, beroende på hur hårt man tränar sina hästar.

Svenska Foder har arbetat mycket med att hålla nere stärkelse-mängderna i sina foder. Ett bra exempel på det är Hippo LowCarb. Familjen innehåller två färdigfoder med medelhög energinivå, varav det ena är en strukturrik müsli. Det tredje fodret är ett högenergifoder. Alla innehåller minimalt med stärkelse.

–Det är många som vill undvika höga stärkelsegivor idag av olika anledningar, säger Erika Nyström, Produktchef för häst i Svenska Foder. Det kan vara att man vill gynna mag-tarmhälsan hos stressade eller äldre hästar. Eftersom det inte ingår någon havrekärna i Hippo LowCarb är fodret bra till hästar som tenderar att bli heta. Mängden snabba kolhydrater är begränsad i Hippo LowCarb och därför är andelen stärkelse väldigt låg.

–Istället har vi satt till skonsamma energiråvaror i fodret som till exempel betfiber, fortsätter hon. Och för att ytterligare gynna mag-tarmhälsan har vi valt att tillsätta en väldokumenterad levande jästkultur med mycket goda försöksresultat på just häst. Actisaf som jästkulturen heter har visat sig förbättra både grovfoderutnyttjandet och prestationen.

HippoLowCarb-säckar

Modernt foder för dagens behov

Butiken Naturnära arbetar nära sina kunder, och har idag en trogen skara som återkommer.

–Vi har en god dialog med våra kunder, och de har stort förtroende för oss. Vi gillar att kommunicera öppet med våra besökare, för att enkelt kunna möta deras behov.

Men vi informerar också om vad som skiljer på våra produkter. Jag tycker ju om när våra produkter produceras i vår närmiljö, så det brukar jag påminna dem om. Det är viktigt tycker jag. Men det är inte alltid det påverkar dem i deras köp.

–Men förtroendet för det svensktillverkade Hippo är stort hos kunderna. De som valt Hippo vill ogärna byta. Det är ett modernt foder som möter dagens behov. De uppskattar bredden i sortimentet, och den noggranna sammansättningen. Dessutom ser de att hästarna mår bra av produkten. Det är det viktigaste.

Säckdesign och säckstorlek verkar inbjudande

Gert gillar även förändringen av säckarnas design.

–Det känns som en lyckad uppfräschning, tycker jag. Det ska vara enkelt att välja rätt foder till sin häst, därför är den färgkategorisering och de symboler som visar viktiga beståndsdelar, en bra sak för kunderna. De kan lätt få en bild av vilket foder de bör välja, med tanke på sina analyser av grovfodret.

Även förändringen av vikten, på några av säckarna, till 15 kg är positiv sak för Gerts verksamhet.

–Många av våra kunder är mammor till söner och döttrar som rider. De ger sig inte på att bära en 20 eller 25 kg säck. Då måste vi hjälpa till med detta. Är det emellertid en 15 kg säck, tar de allra flesta den själv. Och då sparar vi oss som jobbar här.

–Ja, och jag blir ju inte yngre, skrattar Gert som är 65 år fyllda.

Glädjen att serva kunderna

Men än så länge väljer Gert att fortsätta arbeta i butiken.

–Det är viktigt att ha en uppgift. Det är en glädje varje dag att få serva mina kunder. Jag fortsätter så länge det är roligt och jag orkar, avslutar Gert.


Kategorier i: , , ,