Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Hunden i bilen? Tänk på värmen!

Med solen kommer värmen!

Äntligen skiner solen och värmen som vi längtat så efter har kommit åter. Men solen kan lätt bli en snabb dödsfälla – lämna aldrig din hund i en varm bil. Temperaturen stiger förvånansvärt snabbt, även om den är parkerad i skuggan. Att rutorna är nedvevade hjälper tyvärr föga. Din hund riskerar att få värmeslag som snabbt ger skador på inre organ. Det är inte helt ovanligt att hunden dör. Värmeslag är ett akut tillstånd som kräver snabba åtgärder och veterinärvård. Misstänker du att din hund har fått värmeslag påbörja genast att kyla ner stegvis till normal kroppstemperatur. Detta gör man med exempelvis med kallt vatten, men använd inte iskallt vatten. Kontakta veterinär så fort du bara kan.

Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade. Även om det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen håller sig under 25 grader kan det snabbt bli mycket varmt i bilen.

Svenska Kennelklubben genomförde en egen undersökning för att ta reda på hur varmt det blir i en bil som lämnas på en parkeringsplats i solen. Undersökningen resulterade i denna tabell som talar sitt tydliga språk – lämna inte din hund i bilen när sommarvärmen kommer.

Tips för att hunden ska må bra på resan

  1. Vid långa bilresor, kör tidigt på morgonen, eftermiddagen eller kvällen, när solen inte står som högst.
  2. Se till att hunden har tillgång till kallt, färskt vatten.
  3. Stanna ofta och rasta hunden, gärna vid en sjö så att hunden kan svalka sig.
  4. Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. Bilen som nyss stod i skugga kan plötsligt stå mitt i solen.
  5. Om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till.
  6. Sätt en termometer på hundens bur så att du och andra lätt kan se vilken temperatur det är i bilen.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: