Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Råd vid grovfoderbrist

Råd vid grovfoderbrist

Dikor med begränsat antal ätplatser, kanske enbart utfodring i foderhäck.

Försök fördela kraftfodret (Tuva Grov) på ett par utfodringstillfällen per dag. Ge gärna grovfodret först och vänta sedan en stund innan du fyller på med kraftfodret. Gör det bästa av situationen för att alla ska äta lika delar kraftfoder och grovfoder som planerat.

Har du möjlighet att tillsätta vatten?

Genom att tillsätta vatten till mixen blir det oftast lättare att få en jämn mix av ensilage och kraftfoder med mindre risk för att djuren ska kunna sortera ut pelletsen.

Ungdjur med mestadels halm

Om dina djur utfodras med en stor andel halm är det stor fördel om du kan mixa in kraftfoder tillsammans med halmen. Det gör totalmixen smakligare och ts-intaget högre. Därmed kan djuren fortsatt växa utan att tappa tillväxttakt.

Balansera din foderstat utifrån dina förutsättningar.

Under kommande säsong kommer vi att se många olika strategier och foderstatslösningar för att grovfodret ska räcka. Tänk på att ju jämnare kvalitet på foderstaten du kan hålla över tid, desto högre produktion/tillväxt kan uppnås. Balansera, fördela och följ uppsatt strategi för den fodervolym du har till dina djur.

Analysera de olika partierna med grovfoder

Att välja rätt parti till rätt djurgrupp ger möjlighet att maximera utnyttjandet av just det fodrets potential. Att veta vilken kvalitet som utfodras på grovfodret gör valet av kraftfoder enklare. Var lite extra uppmärksam på nitrat i grovfodret i år.

Successiva förändringar

Vänj djuren långsamt vid den nya utfodringsstrategin och undvik i möjligaste mån hastiga förändringar. Ett jämnt foderintag såväl under dygnet som från dag till dag med en stabil koncentrationsgrad minskar risken för utfodringsrelaterade problem som tex. acidos.

Har du mjölkkor och ger mycket kraftfoder i dina automater?

Fundera på om det finns möjlighet att lägga mer foder på foderbordet för att jämna ut koncentrationsgraden på foderintaget och vommens pH över dygnet? Kraftfoderstationerna kan begränsa foderintaget dels genom konkurrens från andra djur men även tidsmässigt. Hur mycket kraftfoder har du möjlighet att utfodra i dina kraftfoderstationer?

Utfodrar du med egen spannmål som är nyskördad?

Komplettera eventuellt med extra E-vitamin.

Ha lite extra koll på ts-intaget

Med många skördar och kanske flera olika kvaliteter på vallen som skördats kan smakligheten mellan partier variera även om det i våra ögon ser ut och luktar ungefär detsamma. Äter de den mängden som du utfodrar? Blir det mycket rester? Kan resterna minimeras genom att göra en mix?

Fördela grovfodret

Har du koll på vilket grovfoder du har och i vilka volymer är det också enklare att fördela det rätt. Ge de yngsta djuren och de högproducerande korna det späda och smakliga grovfodret. Primo Müsli innehåller också stråfoder och kan tillsammans med halm vara en utmärkt lösning till de yngsta kalvarna som frigör en del högkvalitativt grovfoder till korna.

Allmänna råd

Ha helt enkelt lite extra koll ett år som detta, då många foderstater kommer att balansera till vad som möjligt. Daglig allmänstatus, våmfyllnad, idissling, brunster, hårrem, träckkonsistens, hälta, klövar är några exempel på vad som kan vara värt att ha ett extra vaksamt öga på. Idisslingstiden kan gå ner så länge som kon verkar må bra och fungera väl. Försök har visat att vommens pH kan behållas trots en minskad idisslingstid.

Släng inget grovfoder i onödan.

Använd SiloSolve för att minimera din förluster. Var noga med hygienen så länge vi har varmt. SiloSolve FC och SiloSolve FC Eko har en väldigt snabb process och ger ett lagringsstabilt ensilage efter bara ett par dagars ensilering. Bra om du behöver öppna silon snabbt efter inläggning.

Här hittar du näringsinnehållet för bl a Tuva Grov, Tuva  Snabb & Rosa Grönmix

Här hittar du praktiska råd om hur du ska välja rätt foder utifrån din situation. 

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: