Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Röst från fältet – Margot Wilson-Ek

Margot & Matts Wilson-Ek, Ås Ödegården, Grästorp 

Margot Wilson-Ek bedriver lammproduktion på Ås Ödegården utanför Grästorp. Där har hon ett knappt 100-tal tackor av olika raser för både kött- och pälsproduktion. Ett gäng är Gotlandsfår som hon håller i lösdrift och föds upp främst för pälsproduktion. Resterande djur är köttraskorsningar mellan Dorset, Texel och Leicester som föds upp i ett mer intensivt system.

Tack vare olika raser och strategier kan arbetet spridas ut över året. Köttrasfåren lammar i november-december medan pälsfåren lammar i mars månad. Skinnen från pälsfåren är eftertraktade och majoriteten av köttrasfåren går till Skara Lammslakteri men delar av det säljs även i köttlådor. Margot tycker den stora utmaningen med produktionen är att skörda grovfoder av rätt kvalitet, särskilt att lyckas med ett tillräckligt spätt grovfoder åt de djur som kräver hög smältbarhet på fodret.

”Jag använder Fiol Vital till både lamm och tackor och ser att lammen tycker att fodret är väldigt smakligt och de växer jättebra på det. Det är en trygghet att kunna komplettera grovfodret med Fiol Vital så att djuren verkligen växer som de ska. Under betessäsongen får alla djur mineralfoder men eftersom jag har lite olika raser är jag glad att det finns både en variant av Deltamin Får med koppar och en utan.”

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: