Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Terence och Bright – höstvetesorter med skilda målbilder

Oskar Gustafsson som är produktchef på Scandinavian Seed har fått välja ut två sorter som han talar om – och han har valt två nya höstvetesorter: Terence och Bright.

Vi är inne i den tid då de sorter som Oskar Gustafsson valt ut – ur det stora material som tas fram varje säsong på den europeiska sortmarknaden – skall ställas på prov av årsmån, väderlek, sortstabilitet osv. Hur fungerar sorten i fält, vilka insatser kan hjälpa den att leverera resultat osv. Det är en spännande tid.

-För att lyckas med sin växtodling handlar det om en kombination saker som ska sammanfalla, säger Oskar. Sådden i rätt tid, gynnsam väderlek, rätt insatser i rätt tid. Det finns många fallgropar, men det är också tjusningen.

-Mitt jobb är att hitta sorter som både kan möta lantbrukarnas efterfrågan på egenskaper och avkastningspotential, samtidigt som de ska gå att avsätta sorterna med hjälp av de återförsäljare som vi arbetar med – som Svenska Foder. Det är en ständigt pågående diskussion och avläsning av sortmaterial och behov.

Oskar väljer här att prata om två höstvetesorter som han tycker är intressanta. Terence och Bright: två nyheter för 2021.

-Bright ser mycket lovande ut och kompletterar dagens brödvetesortiment– med potential att bli en av våra största sorter, sett till dess bakningsegenskaper som gör den utmärkt som en bas flera olika mjöl. Bright är en medeltidig sort med  hög tusenkornvikt och rymdvikt. Sorten är en kärnfyllare med en hög tendens att bilda stora kärnor/ax. Bright har ett längre strå och en hög proteinhalt. Utmärkande för sorten är dess goda kväveeffektivitet som går hand i hand med vår ambition att hitta sorter som ger lägre klimatpåverkan.

-Terence är en medeltidig sort, med hög rymdvikt och medel tusenkornvikt.Sorten har både god stärkelse- och proteinhalt, vilket gör att den går som avsalu både till bröd, stärkelse och foderindustri – . Det är en frisk sort med god stråstryka, som har god motståndskraft mot de vanligaste höstvetesjukdomarna, med tyngdpunkt på gulrost. Terrence är en kärnsättare som gärna bildar många kärnor/ax och därmed är avkastningen främst avhängt kärnsättningen i det enskilda axet.

Från i år, 2021, är Terence godkänd i företaget Absoluts odlingskoncept.

Terence

  • Stråstyv
  • Högavkastande
  • Allroundsort

Bright

  • Högt protein
  • Långt strå
  • Mycket goda bakningsegenskaper

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: