Spannmålshygien och rätt lagring
Startsida » Spannmål » Spannmålshantering » Spannmålshygien och rätt lagring
Innan och efter skörd
Spannmål är ett levande material och många lantbrukare ser varan som stabil och leveransklar även om den legat still i lager många månader. Det är dock inte så enkelt, utan alla spannmålslager och dess spannmålshygien måste ständigt kontrolleras. Ser man några tecken på temperaturstegring, lukter eller liknande skall varan köras runt, vattenhalten kontrolleras och vid avvikande lukt bör en hygienanalys tas.
Faktorer som kan göra spannmålen mer lagringskänslig
Vid mild väderlek med hög luftfuktighet är risken för återfuktning stor. Den totala vattenhalten i partierna kan stiga med risk för mögelangrepp.
Andra faktorer som kan göra spannmålen mer lagringskänslig är exempelvis förekomst av:
- grönskott
- spruckna och söndriga kärnor
- högre avfallshalter som ofta har ett högre vatteninnehåll än den rena spannmålen.
I vissa silos kan kondens bildas längs ytterväggarna vilket kan leda till värmehärdar som snabbt växer till. Dessa härdar kan fördela sig i partierna och på så sätt sänka den hygieniska kvalitén.
Kritiskt moment vid lagring
Ett kritiskt moment vid silolagring är den översta delen av den lagrade spannmålen där det ofta bildas en kona av spannmål. När luften stiger genom spannmålen letar den sig ut den kortaste vägen och själva toppen på konan blir obearbetad och fuktig. I dessa konor gror spannmålen lätt och fukten lockar till sig lagringsbaggar och skapar slutligen även mögelproblem.
Jämna alltid ut den översta ytan av en spannmålssilo!
Var vaksam på din spannmål – 6 tips
Vi strävar alla efter att ha en så god kvalitet på spannmålen som möjligt. Men vad gör vi för att uppnå det här? Spannmål är en levande vara där mycket kan förändras över bara en natt. Därför gäller det att vara nyfiken på och vaksam kring vad som händer med din spannmål. Det kan var det som gör skillnaden för ditt resultat.
Hantering och transporter av spannmål vid skörd
Så fort man flyttar eller hanterar spannmål, finns det risker att det hamnar saker i produkten som inte ska vara där, men med lite noggrannhet och med bra rutiner kan man undvika det.
Optilab – din analyspartner
Optilab levererar snabba och säkra kvalitetsanalyser av foderprodukter, grovfoder och spannmål, såväl kemiska som bakteriologiska.