Search
Close this search box.

.

.

Välj vallblandning efter ändamål och förutsättning

Olika förutsättningar kräver olika vallfröblandningar. Det må vara en självklarhet, men det gör det inte mindre sant. Frågar man Charlotte och Tuve Åkesson, utanför Bromölla i nordöstra Skåne får man ett svar. Och ett annat om man vänder sig till Andreas Axelsson, i byn Alsen i Jämtland.

Skörda Tixakt vid rätt tidpunkt

Åkessons lantbruk med Tuve och Charlotte Åkesson i spetsen bedriver växtodling på 230 hektar, varav 70 hektar vallodling. Gården har 150 dikor, 100 tjurar/kvigor och 150 tackor – både Gotlandsras för skinnen och köttras med blandning av Texell, Suffolk och Linull. Till djuren har de dessutom 190 hektar betesmark. Charlotte är den som brinner lite extra för fåren. Tuve koncentrerar sig på korna och odlingen.

Han har under många år samarbetat med Stallbyggen i Sölvesborg, och har goda erfarenheter av Optivall-sortimentet.

-Jag har tidigare odlat Optivall Balans, och vill ha en klöverblandning för intensiv produktion i vårt treskördesystem. Vallblandningen Tixakt kräver i princip skörd 3 gånger per år och vid rätt skördetidpunkt, så att man tar tillvara Hykorns egenskaper. Här skördar vi med ungefär 6 veckors mellanrum, i maj, juli och slutet av augusti.

Tixakt är en flerårig klöverblandning, anpassad för en intensiv slåttervallsproduktion som innehåller endast rödklöver som baljväxt.

  • Klövergräsblandning
  • För intensiv produktion
  • Rödklöver som enda baljväxt

Utsädet har Tuve och Charlotte köpt av Stallbyggen i Sölvesborg.

Tixakt

Optivall 24-7 gör jobbet i Jämtland

För Andreas Axelsson, Alsens Lantbruk, i byn Alsen, Jämtland, är Optivall 24-7 helt rätt vallblandning för hans breddgrader – och för den verksamhet han bedriver. Andreas som från början stammar från Östergötland, startade en nötköttsproduktion i ett ganska mycket mer nordligt landskap. Det har krävt en viss anpassning, såklart. Men det finns en vallblandning för allt.

-Vi odlar vall på 120 hektar och säljer cirka 300 ton ts av grovfodret till Wången, som en av hästnäringens riksanläggningar. Wången har gymnasium, universitet och folkhögskola inom hästutbildning. Här finns bland annat elithästar inom trav, vilket ställer höga krav på bra vallar. Optivall 24-7 gör det jobbet.

-Det växer snabbt här uppe med ljuset under vår och sommar, och vi kan hjälpa till med bevattning och rätt mängd gödning. Dessutom innehåller Optivall 24-7 till största delen gräsarter som gör att det torkar upp fort. Något som är positivt för både oss och för våra köpare.

Andreas Axelsson

Andreas Axelsson, Alsens Lantbruk

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: