Fjäderpennan 2/2021

Per-Ola Johnsson ny produktionschef

Per-Ola Johnsson tar över ansvaret för foderproduktionen i Svenska Foder när logistikchef Johan Nordenblad går i pension nu i september. Per-Ola har lång erfarenhet av foderproduktion och ser fram emot att kunna fortsätta leverera högkvalitativa och kostnadseffektiva foder till det svenska lantbruket.

Foder för en lönsam produktion börjar hos kunden
Per-Ola har arbetat i Svenska Foder sedan 99 – då han kom in i bolaget som extrapersonal i skörd i Åhus.
-Sen dess har jag arbetat med allt mellan himmel och jord: råvaror, processoperatör, reparatör, samordnare, konstaterar Per-Ola.

2014 blev han fabrikschef för Åhusfabriken och 2018 även för foderproduktionen i Tågarp. Denna roll delades i november i fjol upp på Daniel Brun i Tågarp och Henrik Torevik i Åhus, och Per-Ola gick till en roll som utvecklare av foderproduktion.

Foderproduktionen är ständigt under lupp. Det gäller att
vara uppdaterad både vad gäller behov vid nya investeringar, och planering inför detta, och hur man kan effektivisera vidare – för att kunna erbjuda konkurrenskraftiga foder på den svenska marknaden.

Foderproduktion för en lönsam produktion börjar alltid ute hos kunden. Hur snabba och uppmärksamma vi är i våra känselspröt ut i marknaden, gör hela skillnaden säger Per-Ola och fortsätter: Fodret är vårt ansikte utåt och vi är stolta över det vi åstadkommer.

Investering i nytt mikro

Magnus Hellman är fabrikschef i foderfabriken i Hällekis i  Västergötland. Hans arbete går ut på att se till att de produkter som produceras i fabriken ska hålla så hög kvalitet som det bara är möjligt för att Svenska Foders kunder ska uppnå de resultat de förväntar sig. 

-För kunden innebär en ny microdosör att vi kan leverera en bra slutprodukt, minimimalt med variationer, genom att noggrannheten är väldigt hög, säger Magnus. 

För oss i fabriken innebär den nya microdoseringen som vi investerat i, att vi får en bättre hantering och en bättre arbetsmiljö, eftersom vi kan hantera de flesta produkter i storsäck istället för småsäck. Det innebär också att det frigörs tid för våra foderoperatörer att utföra andra arbetsuppgifter – och målsättningen med detta är att vi ska kunna öka kapaciteten i fabriken, när allt är intrimmat lägger Magnus till.

Att förbättra produktionen ute på gårdarna innebär att alla led i kedjan fungerar. Man är bara så bra som den svagaste länken. Vanligen talar man om hur allting fungerar på gårdsnivå. Men det är många andra bitar som måste stämma för att produktionen ska kunna optimeras. Foderproduktionen är en del i den kedjan. Att investera i rätt delar har en hög prioritet i Svenska Foder, för att fortsätta kunna leverera högkvalitativa foder för en effektiv och god produktion ute på den enskilda gården. I Hällekis har man under året jobbat igenom verksamheten för att ytterligare lyfta sin kapacitet.

Under året som gått har man även investerat i ny press, nya långtidskonditionörer och presstyrning i fabriken. Alla sådana investeringar är viktiga att fortsätta att göra, för att Svenska Foder kontinuerligt ska kunna leverera produkter som fungerar på bästa sätt ute på gården är slutklämmen från Magnus.

Magnus Hellman är fabriks chef i foderfabriken i Hällekis i Västergötland.

Anpassade koncentrat till gården

Med den nya skörden är det nu skäl att se över läget och beräkna vilket koncentrat som är bäst att använda under det kommande året. Här är en kort beskrivning om de vanligaste koncentrat som vi från Svenska Foder erbjuder.

Principen i våra koncentrat och siffran i namnet är enkel. Den anger i stort hur mycket spannmål du kan använda med det koncentratet. Ex Värp Mix 38 anger att det är ca 38 % spannmål du ska använda och dessutom en given mängd grovkalk.

Värp Mix 38

Är anpassat till starten av värpproduktionen. Främst upp till 30-35 veckors ålder på hönan. Under den tiden finns det en risk att hönan inte tycker om så stora mängder omald spannmål och för att motverka eventuella framtida produktionsstörningar är vår rekommendation att använda Värp Mix 38 i början. Lämpliga spannmålsslag att använda är: vete och havre, eventuellt kompletterat med rågvete och lite korn. Samt 6-8 % grovkalk.

Värp Mix 55

Är anpassat speciellt för de gårdar där man inte har havre tillgänglig. Då ger detta koncentrat den behövliga mängd goda fibrer och lättsmält fett från havre, som är så viktigt för hönan. Lämpliga spannmål är då: vete, rågvete och eventuellt lite korn. Samt 8-10 % grovkalk.

Värp Mix 64

Förser hönan med det protein, vitaminer och spårämnen som behövs. Du svarar för hela spannmålsdelen från gårdens egen produktion. Spannmålen är: vete, havre (gärna 5-15 %), rågvete och eventuellt lite korn. Dessutom fungerar detta koncentrat alldeles bra i kombination med upp till 5 % rapsfrö. Och naturligtvis 8-10 % grovkalk.

Koncentraten finns i flera olika varianter för det specifika behov som finns på gården. Konsultera din fodersäljare om det bästa alternativet. Vi erbjuder alltid en bra möjlighet att analysera spannmålen på vårt analysföretag Optilab och göra dina specifika beräkningar för foderblandningar till hönans olika produktionsskeden eller åldrar.

Nya säljare

Thomas Jeppsson heter jag och är din nya säljare i Skåne och Blekinge. Jag bor tillsammans med min sambo på en hästgård strax utanför Simrishamn på Österlen. I den största delen av mitt liv har jag varit egen företagare och jag har alltid jobbat med försäljning. Har även arbetat med växtodling i några år. Jag är glad över min nya roll hos Svenska Foder och att driva lantbruket framåt tillsammans med alla duktiga lantbrukare.

Linus Neman heter jag och kommer närmst från värphönsbranschen. Bosatt på ”schlätta” i Vara med min sambo och barn. Att få jobba på Svenska Foder och ha all den expertis och faktiskt en hel optimerings-avdelning i ryggen som jag har, gör att man känner sig trygg i att varje dag få hjälpa till att optimera just din produktion för att uppnå absolut bästa resultat. Testa mig för att se vad jag skulle kunna uppnå hos just Dig!

Linus Neman

Vill du veta mer? Kontakta din säljare!

Kunde inte hitta någon personal.

Kategorier i: , ,