Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Så lyckas du utan zink

Sommaren 2017 beslutade EU-kommissionen att införa förbud mot inblandning av höga nivåer zinkoxid i smågrisfoder. Förbudet att använda zinkoxidläkemedel träder i kraft 25 juni 2022. Det här är en övergång på gårdsnivå, som inte är helt oproblematisk att genomföra. Men vi på Svenska Foder har produkter som kan hjälpa dig att bli fri från zink i högdos vid avvänjning! I denna artikel berättar Thea Kristensson, produktchef Grisfoder, hur du kan jobba med en strategi för att på bästa sätt lyckas med övergången på ett effektivt sätt.

Vad är viktigt för att få en avvänjningsklar gris?

– Ju tidigare smågrisen äter foder och ju mer den äter desto snabbare anpassar sig mag-tarmkanalen för en spannmålsbaserad kost, konstaterar Thea Kristensson. Det kallas i Danmark för enzymträning. Grisen tränas för att kunna bryta ner och tillgodogöra sig näring av en spannmålsbaserad kost – en avgörande parameter för att få en avvänjningsklar gris. Därför är det extra viktigt att ha ett smågrisfoder med mycket hög smaklighet, anpassat för den lilla grisen.

-Att tilldela smågrisfoder flera gånger om dagen bidrar också till ett ökat foderintag, då är fodret alltid färskt och intressant, fortsätter Thea. Ett smakligt smågrisfoder som tilldelas flera gånger om dagen, bidrar även till en högre avvänjningsvikt och därmed en mer välutvecklad avvänjningsklar gris.

Smakliga smågrisfoder – ökar foderintaget och avvänjningsvikten!

Det gäller att kunna erbjuda foder som inspirerar smågrisen att äta, säger Thea Kristensson. Vi har utvecklat foder som har ett stort fokus på smaklighet, för att få igång aptiten så snabbt som möjligt, för att i slutändan få en tyngre gris vid avvänjning. Dessutom finns det andra hjälpmedel som bidrar till ökat foderintag i BB och högre vikter vid avvänjning.

Tjuvstart – är vårt mest populära smågrisfoder med stor smaklighet för den lilla grisen, berättar Thea. Tjuvstart kan användas som ett startfoder i BB och ges fram till veckan innan avvänjning.

Prestart – är ett annat smakligt foder för den minsta grisen, fortsätter hon. Prestart innehåller utvalda kvalitetsråvaror som har hög smältbarhet och högt näringsinnehåll.

Foderautomat som håller koll

FirstFeeder, som är Svenska Foders automatisk utfodringsautomat, har utvecklats av DLG-koncernen med fokus på att öka foderintaget hos avvänjningsgrisarna.

-Foderautomaten FirstFeeder ger smågrisarna tillgång till färskt foder dygnet runt, säger Thea Kristensson. Den används med bäst resultat i tillväxtstallet. FirstFeeder kan användas både med fri och restriktiv utfodring. Vatten kan anslutas och tillsätts när fodret trillat ner i automaten. Det gör att fodret alltid är färskt. Dessutom känner sensorer av när det är tomt i tråget, innan nytt foder fylls på.

-Det finns även ett kontrollsystem där du dagligen kan se foderintaget, vilket gör att du har god kontroll om det finns någon hälsostörning på gång, fortsätter hon.

Svenska Foder lanserar två produkter för olika användningsområden:

PiggyFoss Plus 

är en mjölkersättning optimal att ge som enhetsblandning och anpassad för mjölkkoppanläggningar.

PiggyFoss Premium 

är en mjölkersättning anpassad för den allra yngsta grisen och ges i din miniblötfoderanläggning upp till 3 veckor efter födsel.

Mjölkersättningar till din mjölkanläggning

Nu lanserar Svenska Foder även PiggyFoss-produkterna, en mjölk-ersättning som utvecklats och testats på den danska marknaden med mycket fina resultat.

-PiggyFoss är en mjölkersättning som ser till att dina smågrisar får tillräckligt med energi, vilket ger jämnare grisar och högre avvänjningsvikter, berättar Thea. Mjölkersättningen ges under de tre första levnadsveckorna i kombination med smågrisfoder. Under de sista två veckorna innan avvänjning bör man enbart ge grisen smågrisfoder, för att förbereda den på enbart spannmålsbaserad kost efter avvänjning. Tack vare ett högre näringsintag med PiggyFoss, utvecklas tarmen ytterligare och kan hantera högre intag av torrfoder. Det ger en optimal start som leder till färre problem och mindre dödlighet efter avvänjningen – samt en högre genomsnittlig daglig tillväxt.

Avvänjning – en kritisk period

-Avvänjningen är den mest kritiska perioden i grisens liv, säger Thea. Grisen genomgår flera förändringar samtidigt, både miljö- och fodermässiga, eftersom den bland annat går från delvis mjölkbaserad kost till enbart spannmålsbaserad kost.
Under denna period är det viktigt att minimera antalet förändringsfaktorer för att se till att stressen för grisen hålls så minimal som möjligt. Gör man det ökar man chanserna att lyckas avvänja utan zink i högdos.

-Det är inte enbart ett riktigt bra avvänjningsfoder som är lösningen, utan en kombination av ett bra management, god miljö, bra hälsostatus och ett välanpassat skonsamt foder, som är lösningen, fortsätter hon. Men tillsammans med dessa parametrar kan man få önskat resultat.

En liten gris

PrimeFeed Safe utvecklar tarmen

Svenska Foders koncept PrimeFeed Safe har gett mycket fina resultat ute på svenska grisgårdar.

Smågris PrimeFeed Safe är vårt avvänjningsfoder som tagits fram just för att kunna klara avvänjningen utan tillsats av zink i hög dos. Foderkonceptet bygger på en noggrann kombination av skonsamma råvaror och en näringssammansättning som främjar tillväxt, hälsa och tidig utveckling av tarmen.

Med en kombination av viktiga tillsatser säkerställer man hög immunstatus, högt näringsutnyttjande och skydd mot oönskade mikroorganismer – vilket behövs när man ska avvänja utan zink.

-För att du skall lyckas fullt ut bygger PrimeFeed Safe-konceptet även på bra management rutiner, fortsätter Thea. Det hjälper våra säljare till att gå igenom tillsammans med dig.

Glöm inte vattnet

– Det utgör 2/3 av grisens totala foderintag. Vattentillgång och kvalitet är två viktiga parametrar för att lyckas med en avvänjning utan zink i högdos.

-Kontrollera alltid att du har ett bra tryck i dina vattennipplar, ca 0,5 – 1 l/per minut till smågrisar och minst 1 liter per minut till avvanda grisar, säger Thea. Om grisen inte får i sig tillräckligt mycket vatten, äter den inte heller som den ska. Det är även viktigt att grisens dricksvatten är av god kvalitet, för att säkerställa detta är det en god idé att rengöra och desinficera vattenanläggningen vid tvätt av stallet.

Ett högt pH-värde i dricksvattnet kan också bidra till gynnsamma förhållanden för tillväxt av oönskade bakterier. För att motverka bakterietillväxt, är det en god idé att vid ett högt pH i dricksvattnet, tillsätta en syra för att minska risken för diarré.

CID 2000 är ett rengöring- och desinfektionsmedel för vattenledningar och blötfoderanläggningar. Produkten avlägsnar effektivt biofilm och mineraliska beläggningar samtidigt som den är skonsam mot material av plast och rostfritt stål. Det är en väl beprövad produkt med mycket brett avdödningsspektrum. Kan användas både med djur i stallet och i tomma stallar.

MultiCid är en pH-sänkare som skyddar mot diarré och salmonella. Produkten innehåller organiska syror, framför allt mjölksyra. Den används i dricksvattnet som ett skydd mot diarré och salmonella. MultiCid skyddar också mot biofilm och beläggningar i vattensystemet.

Blötfoderhygien är a och o

– Oavsett hur bra avvänjningsfoder man har så spelar det ingen roll om man har en dålig hygien i sitt blötfodersystem, menar Thea. Att rengöra blötfodersystemet med jämna mellanrum är en förutsättning för att få optimala förhållanden för att avvänja utan zink.

DM Clean är ett rengöringsmedel för blötfoderanläggningar som effektivt tar bort organiska beläggningar. Vi rekommenderar att blötfoderanläggningen ska rengöras vid eventuell feljäsning, nedsatt aptit eller synliga beläggningar i rör/blandartanken. DM Clean innehåller korrosionsskydd.

CID 2000 används till desinfektion av blötfoderanläggningen, efter rengöringen med DM Clean. CID 2000 är en effektiv och snabbverkande produkt när det gäller desinficering av foderrören, blandartanken och membran på kretsventiler. Det är en väl beprövad produkt med mycket brett avdödningsspektrum. Kom ihåg att alltid skölja efter med rent vatten, innan nästa foderuppblandning och var uppmärksam på pH-värdet i blötfodret.

Allt detta är hjälpmedel för dig när du ska avvänja utan zink i högdos. Hör gärna av dig till oss, så berättar vi mer.

Foto: Daniel Ström

Thea Kristensson är ny Produktchef Gris

”Jag har jobbat i grisbranschen i 10 år. Började praktiskt på stallgolvet nere i Skåne och tog mig upp till Uppsala där jag utbildade mig till Husdjursagronom.

Efter studierna arbetade jag på Gård & Djurhälsan som produktionsrådgivare med spetskompetens inom produktionsuppföljning. De senaste 2,5 åren har jag arbetat för Svenska Foder som grisfodersäljare, men nu är det dags att axla rollen som Produktchef & säljstöd för grisfoder.

Mina tidigare yrkeserfarenheter och mitt brinnande intresse för den svenska grisen gör att jag känner grisbranschen väldigt väl. Det tror jag kommer gynna mig i mitt framtida utvecklingsarbete, eftersom jag har en tydlig bild av vad de svenska grisföretagarna behöver och vill ha!”

Personalbild på Thea Kristensson, Säljare Gris

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: