Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Vindfälle gård odlar rapsen V367OL

Per-Olof Andersson driver, som fjärde generation, Vindfälle Gård i Fjelie i Skåne. Det är en växtodlingsgård som följer s k skånsk växtföljd, det vill säga sockerbetor, vårsäd, höstraps och höstvete, men även stärkelsepotatis. Per-Olof sådde för första gången förra året V367OL – den nya rapssorten Svenska Foder har i sitt sortiment och som odlas på kontrakt för att gå till livsmedelsolja. Vi träffades på en arrendegård för att inspektera ett fält.

-Jag fick erbjudandet i höstas, med en fin avans och eftersom jag har möjlighet att lagra varan på ett bra sätt, dessutom såg statistiken för odlingen i Danmark fin ut – så jag tyckte det var roligt att testa, säger Per-Olof.

He-Va – en djupluckrande kultivator för bättre pålrot

-Jag sådde i mitten av augusti, fortsätter han. Jag körde för första gången med en He-Va Subtiller – en djupluckrande kultivator med ett bearbetningsdjup på 28-35 centimeter. Med den kan man så rapsen samtidigt med djupluckringen och att kunna göra hela bearbetningen direkt i samband med sådden är verkligen smidigt.

Med en alvluckrare som He-Va:n blir det lättare för rapsen att utveckla en pålrot på den mellanlera som Per-Olof i sina marker.

-När vi odlar sockerbetor packas marken av maskinerna, och det kan lätt bli en kompakt jord, som gör att rapsens rotsystem går i sidled, jäms med marken. Men med He-Va:n har rapsen möjlighet att bilda pålrot, som vi ser här. (se bild)

-Hösten var gynnsam i fjol och grödan utvecklade sig fint under säsongen. Det verkar inte vara en överdrivet lång sort, och det passar mig och min odling.

V367OL – en stark rapssort

V367OL ställdes på prov under vintern då den baltiska kylan slog till i januari och höll i sig fram till cirka den 20 februari.

-Trots att vi inte hade någon skyddande snö, har sorten klarat sig väldigt bra, konstaterar Per-Olof. Det tyder på en välfungerande vinterhärdighet.

Strategin för rapsodlingen generellt i Per-Olofs verksamhet handlar om att komma igång med sådden så tidigt som möjligt, gärna kring den 15-20 augusti.

-Med V367OL fick jag rådet att ge mer gödning tidigt på våren än sent, för att optimera oljehalten, konstaterar Per-Olof. I övrigt har det varit fullt blås på allting. Jag kommer att lägga en svampbehandling, för att se till att jag verkligen får så hög rapsskörd som möjligt. Just nu är ju rapspriset all time high, och det gäller då att optimera odlingen så mycket man bara kan. Då ska man inte snåla in på något.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: