6 tips på god spannmålshantering

  • God hygien 

    Här ingår givetvis omsorgsfull städning i silon och angränsande utrymmen. Inte minst i inlastningsfickor, elevatorgropar och ändlägen på transportband.
  • Sanering

    Vid upptäckt eller misstanke om skadedjur görs sanering med K-obiol.
  • Fukt och värme

    Spannmålen ska förvaras väl torkad och i förekommande fall kyls med luft där så är möjligt. Se till att torka ner spannmålen till 13%  – kör runt spann- målen med visst intervall och var observant på fuktansamling och temperaturhöjning i spannmålen och i synnerhet i begränsade partier, då det ofta är här som tillväxt av ett insektangrepp börjar.
  • Håll isär

    Förvara aldrig partier av föregående års skörd tillsammans med eller i närheten av den nya skörden, såvitt man inte är helt säker på att det är fritt från insekter. Likadant skall man aldrig låta avfall och frånsorterad vara stå kvar i samma lokal eller ens i en annan nära eller angränsande lokal om risk finns för att här kan finnas insekter. Övergång och migration till den nyskördade spannmålen kommer inom kort tid att inträffa.
  • Rutiner för insekter

    Ha rutiner för och hjälpmedel till hands för att kontrollera förekomsten av insekter i spannmålen eller få en snabb indikation på när insekterna börjar etablera sig i en viss silo eller parti.
  • Föra bok

    Skriv ner dina avläsningar av de utplacerade fångstfällorna inom lokalen där spannmålen finns – och i angränsande utrymmen – om det finns risk att insekter kan komma in här. Det är lika viktigt att notera och verifiera nollvärden, man har då ett uppskrivet värde som ett protokoll på att förekomsten var ”noll”.

Taggar: , ,

Kategorier i: , , ,