Search
Close this search box.

.

.

Bättre stallmiljö för dina får med Stalosan F

Stalosan F har visat sig effektivt mot många problem, både när de orsakas av bakterier och vissa parasiter. Exempel är koccidios, artrit, hudproblem och flugor.

Använd Stalosan F 1-2 gånger i veckan. Vid akuta, allvarliga problem och efter akut behandling av veterinär kan Stalosan F appliceras en gång dagligen i 8 dagar, och därefter 1-2 gånger i veckan för att hålla nere smittrycket.

Doseringen är alltid 50 g/m² och det är viktigt att det sprids på de kritiska områdena där smittrycket är som högst. För att få full valuta för pengarna är det viktigt att applicera Stalosan F konsekvent 1-2 gånger i veckan för att hålla nere infektionstrycket, även i perioder utan akuta problem.

Såhär förbättrar Stalosan F din stallmiljö

Stallmiljöer och liggytor är ofta fuktiga miljöer med ett högt pH där mikroorganismer trivs. Genom att binda både ammoniaken och fukten arbetar Stalosan på två sätt för att motverka de skadliga mikroorganismerna. Dels genom att sänka pH, dels genom att torka upp liggytorna i stallet.

Att få ner pH:t i miljön gynnar också djurets eget försvar mot dessa skadliga mikroorganismer. Hudens naturliga försvar består bland annat av talg, en skyddande hinna med ett lågt pH. Allt som skadar hinnan, som t.ex. ammoniak, kalk, tvättmedel och liknande minskar djurens skydd mot infektioner. Tack vare Stalosans låga pH och att de skapar en ogynnsam miljö för de skadliga mikroorganismerna samtidigt som de förstärker hudens naturliga försvar så hjälper de till att förbättra djurhälsan och motverkar problem såsom mastit, klövproblem och diarré.

Det låga pH:T gör Stalosan unikt

Sjukdomsframkallande bakterier trivs i allmänhet bäst vid höga pH. De flesta dör när pH sjunker under 4. Det är därför djuren utsöndrar ett surt sekret, talg, som har ett pH omkring 4,5-5,5. Talget bildar en skyddande hinna på huden och luftvägarna. Denna hinna skyddar mot skadliga bakterier. Allt som skadar hinnan, exempelvis basiska produkter som ammoniak, kalk, tvättmedel och liknande minskar djurens skydd mot infektioner. I stallmiljöer finns det mycket ammoniak som i sig har ett högt pH och därmed kan lösa upp det skyddande sekretet och dessutom skada själva huden som blir mindre elastisk och motståndskraftig. Det gör att infektionsrisken ökar.

Genom att använda Stalosan F med ett lågt pH neutraliseras ammoniaken, huden skonas och stallmiljön blir bättre med ett lägre pH. Stalosan förstärker djurets naturliga försvar. Resultatet blir minskad infektionsrisk utan att skapa antibiotikaresistenta bakterier och förutsättningarna för en högre produktion förbättras. Stalosan F kan användas medan djuren befinner sig i stallet, på exempelvis båspallen eller i djupströbädden.

8 kg hink
15 kg säck

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: