Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Biostimulanter – plantornas energiboost

Produktionen av biostimulanter har ökat lavinartat till denna säsong. Då gäller det att hålla tungan rätt i mun och välja rätt. Kan en biostimulant hjälpa din specifika gröda under vissa förhållanden? Ja, kanske. Kan ditt val av biostimulant, ge dina grödor vingar? Låt oss titta närmare på hur den stora floran av biostimulanter fungerar.

Så här fungerar biostimulanter

Utbudet av biostimulanter har närmast exploderat till denna säsong, och många kemleverantörer kommer med produkter. Vi ser både stora etablerade bolag och många mindre producenter som kommer med en portfölj av olika typer av biostimulanter. Biostimulanter har dock funnit tillgängliga i flera år, men med ett större fokus på det grödspecifika och i mycket mindre skala jämfört med idag.

Biostimulanter är ämnen och/eller mikroorganisamer som inte är gödningsämnen eller pesticider, utan stimulerar plantan under olika förhållanden.

Biostimulanter kan dock innehålla flera olika näringsämnen för att förbättra effekten.

Biostimulanter kan indelas i 6 överordnade grupper

  • Humus- och fulvinsyra, som man utvinner från t.ex. kompost eller torv. Förbättrar rötternas upptagningsförmåga av näringsämnen och ger ökad rottillväxt.
  • Protein och andra föreningar som innehåller kväve (N) Påverkar signalsubstanser och har hormonella effekter som stimulerar den mikrobiella biomassan.
  • Extrakt från alger och andra marina växter. Påverkar katjonkapaciteten, stimulerar mikroorganismer och har hormonella interaktioner.
  • Kitosan och andra biopolymerer (sockerämnen). Binder sig till receptorer i växtcellerna och aktiverar försvarsgener som kan motverka patogener och stress av t.ex. torka eller kyla.
  • Oorganiska föreningar. Andra mineraler än essentiella näringsämnen
  • Nyttiga svampar och bakterier. T.ex. Mykorrhizasvampar och Rhizobakterier som bildar symbiotiska relationer med växter

Som framgår av de 6 grupperingarna verkar ämnena på olika sätt och några tillsätts direkt i jorden, andra som betning på fröet eller sprutas på bladen.

→ EkoNatur jobbar med biostimulanten insektsfrass. Kika in på deras hemsida för att veta mer!

Vi intresserar oss för biostimulanter eftersom de bland annat kan vara med att:

  • Säkra eller öka utbytet
  • Säkra eller öka kvaliteten på grödan
  • Motverka ogynnsamma förhållanden under växtperioden (torka, kyla, hög solinstrålning m.m.)
  • Ha fokus på miljön – vi ska ha mer ut av detsamma eller med mindre input

Biostimulanter kräver inte samma godkännande som vi känner från t.ex. pesticider för att säljas och användas. De flesta biostimulanter har därför inte varit igenom ett långt officiellt testprogram innan de kommer på marknaden. Försök och erfarenheter kommer därför samtidigt med att de blir marknadsfört och prövat i lantbruket.

Växtdoktorn, Lars Olsen
Rådgivare DLG Växtodling

I Svenska Foder och DLG kommer vi under säsongen 2023 att testa en rad produkter i försök och hos några av våra kunder. Under vintern kommer vi att återvända med resultat av våra försök/tester och förhoppningsvis har de olika firmorna också resultat från Sverige och Danmark, som kan ge oss några klara rekommendationer till säsong 2024. Vi kan bara uppmana dig till att du själv testar en eller flera produkter i mindre skala, i olika grödor, som kan ge dig erfarenheter av effekten för de olika produkterna, på just din egendom.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd
Caroline Högberg, Väst-Farm

Nytänkande högt på agendan på Väst-Farmi Färgelanda

Dunsåsens Lantbruk

Dunsåsens Lantbruk ger startfoder för kons fulla potential

Bild som visar hur siloövervakningen skannar siloinnehållet i fodersilon.

Hur smart är din fodersilo?

Nytt & Nyttigt om Nöt 2024 – Ute Nu!

Brunvit kalv med gula öronlappar ligger i halm.

Från kalv till kalvningsklar kviga

Förbättra produktionsresultat med Stalosan F

Det låga pH:t gör stalosan unikt

Höns inomhus i hönsgård.

Stötta fåglarna på sommaren – 3 produkttips

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: