Search
Close this search box.

.

.

Skapa bra förutsättningar för en hållbar häst

Bild: Colourbox

På Västerbo Stuteri föder man upp cirka 50 föl per säsong. Många av dessa växer upp och blir extremt framgångsrika travhästar. Michael Demmers berättar här om hur de skapar så bra förutsättningar som möjligt för en hållbar häst.

Västerbo Stuteri är ett familjeföretag om startades av Michael och Susannes föräldrar på 1960-talet. Sedan dess har ett högt antal högpresterande travhästar härstammat från stuteriet. Nu drivs verksamheten av syskonen Demmers samt deras familjer. Michael berättar att antalet hästar på gården varierar. Under lågsäsongen har de runt 100 hästar medan under högsäsongen stiger antalet till mellan 200 och 250 hästar.

– Då har jag inte räknat med alla föl. Varje år föds cirka 50 föl här på gården.

Bra förutsättningar skapar hållbara hästar

En viktig aspekt i att skapa hållbara hästar är att redan från start ge de så bra förutsättningar som möjligt. En del är en korrekt anpassad foderstat. När det kommer till dräktiga ston betonar Michael vikten av att se till att stoets proteinbehov täcks.

– Grunden i en foderstat är ett väl anpassat grovfoder. Dräktiga och digivande ston får ett dubblat proteinbehov och det kräver dessutom mycket energi att bära och utveckla ett friskt föl. Våra dräktiga ston får därför Hippo Protein Alfa som kraftfoder. Märker vi att stoet ändå faller ur får de Hippo Protein Plus som har en ännu högre proteinnivå. Det gäller att man fodrar med ögat och lär sig läsa av sin häst. Alla hästar ska vara runda och fina i hullet men inte för tjocka. Är en häst för tjock innebär det ett ökat tryck på alla leder och ligament vilket också påverkar dess hållbarhet. Viktigt är också att både dräktiga och digivande ston samt unghästar som växer får en kontinuerlig fodergiva. Så deras behov hela tiden blir tillgodosedd.

Samma foder i 15 år

På Västerby Stuteri har man fodrat med Hippo de senaste 15 åren och Michael berättar att man att inte vågar, eller vill, byta.

– Vi upplever att våra hästar har ett finare hull och att de behåller hullet på ett annat sätt. Vi hade innan vi började med Hippo testat det mesta men var aldrig helt nöjda. Vilket vi verkligen är nu.

Växer upp i flock på lösdrift

När det kommer till hållbara hästar är fodret en viktig del. En annan viktig del är uppväxten. På Västerby Stuteri växer alla föl upp i stora flockar.

– Våra föl går alltid i flockar. När de är små går de i flock tillsammans med andra ston och föl. När fölet är sex månader gammal skiljs de av från sin mamma och flyttar ut till en stor lösdrift med upp till 30 andra jämnåriga kompisar. Vi skiljer alltid av fölen fyra och fyra vilket gör att själva processen oftast går väldigt lugnt och stilla till. Sen får de leva livet på lösdriften tills det är dags att köras in.

Daglig hantering

En annan aspekt som Michael och hans team är noga med är att när fölet är två dagar gammal vänjer man den vid grimma. Vid utfodring i unghästflocken på lösdriften binds alla hästar upp.

– Utöver fri tillgång på grovfoder får de Hippo Protein Alfa två gånger om dagen. Då binder vi upp alla unghästar så de ska kunna äta i lugn och ro. Annars är risken stor att den största hästen äter upp all mat före de andra hästarna.

När det kommer till att se till så varje individ mår bra säger Michael att han märker direkt på flocken om någon häst inte mår som den ska.

– Är uppväxt på det här sättet får man väldigt mycket erfarenhet. Man utvecklar även en känsla för när något inte står rätt till. Det räcker med en blick på flocken för att se när något inte stämmer, säger han.

Text av Cajsa Ekström Arman

HippoProtein Alfa

Ett färdigfoder i pelletsform med hög nivå av protein och medelhög nivå av energi.

  • Proteinrikt foder med hög proteinkvalitet
  • Mycket fiber från grönmjöl

HippoProtein Plus

Ett koncentrat med hög proteinkvalitet i pelletsform.

  • Högvärdiga proteinkällor
  • Hög andel essentiella aminosyror

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: