Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Därför ska du säkerställa kvaliteten på din lagrade spannmål

Årets spannmålssäsong har till stor del gett fin avkastning och tämligen torra skördar vilket för de allra flesta är positivt. Det är i några fall spannmål som avsetts till kvarnar och mälterier som i vissa leveranser fått en lägre proteinhalt än önskat och vi känner även en oro för de partier som lagrades in då spannmålen var varm. Ulf Thorpert, ansvarig Optilab berättar vad man kan tänka på för att minimera problemen som kan uppkomma.

-De år då problemen ökar är inte som man kan tro regniga och våta skördar, då har alla full kontroll och torkar snabbt och effektivt, konstaterar Ulf. Däremot kan det uppkomma hygienproblem i spannmål som lagrats en tid, under de år då vi har goda skördeförhållanden och skördar långt under 14 % i vattenhalt.

-Detta beror många gånger på att den torra spannmål som lagras in direkt efter skörd håller en hög temperatur, fortsätter han. Vattenhalten kan då slå tillbaka och återfukta partiet till en betydligt högre ej lagringsduglig nivå. Tyvärr lever man ofta i en falsk förhoppning om att allt är ok eftersom förhållandena var så bra. När sen partiet skall säljas kan man få en otrevlig överraskning med mögelangrepp och försämrade egenskaper.

De senaste vintrarna har man även kunna se en ökad mängd partier som återfuktats på grund av den fuktiga väderleken, den råa luften dras in i lagren med mögeltillväxt som följd.

-Detsamma gäller de partier som innehåller gröna omogna kärnor, dessa innehåller mer vatten än mogna kärnor och är mer svår torkade, säger Ulf. Det kan snabbt bildas värmehärdar runt dessa kärnor som exponentiellt utbreder sig i partierna och skapar mögelproblem.

Hur minskar jag på risken att stöta på problem

• Alltid – oavsett vattenhalt och temperatur – torka eller lufta nyskördad spannmål.

• Torka partier med gröna kärnor extra noggrant.

• Lagras partiet längre än två månader bör man konditionera varan genom ex luftning eller rundkörning.

• Full kontroll på temperaturen i den lagrade varan och vid ökad temp direkt åtgärda genom att konditionera varan och bryta fukthärdarna.

• Placera ut baggfällor och kontrollera dem ofta, problem med skadebaggar kommer nu tidigare och tidigare under lagringsperioden.

Fakta Optilab:

Optilab är en del av Svenska Foder som ingår i DLG-koncernen. Vi har ett stort kontaktnät och en stabil grund där visionen är att etablera oss som ett av de större laboratorierna i branschen. Optilab levererar snabba och säkra kvalitetsanalyser för mögel och toxiner i foder, grovfoder och spannmålsprodukter. Kontakta oss så lägger vi gemensamt upp ett analyspaket som passar era behov, samt diskuterar fram de bästa svarsalternativen. Vi utför även kostnadsfri rådgivning vid hygienproblem.

På vår hemsida www.optilab.se kan du köpa ett urval av färdiga analyspaket. Hittar du inte det du söker, hör av dig till oss så ska vi försöka hjälpa dig!

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: