HippoTop Müsli

Ett färdigfoder i müsliform med medelhög nivå av protein och energi.

Bild på fodersäcken HippoTop

  • Havrefritt premiumfoder
  • Ångkokt spannmål
  • Skonsamma energikällor
  • Hög proteinkvalitet
  • Linfrökaka & levande jäst för god mag- och tarmhälsa
  • Organiskt selen och naturligt E-vitamin
  • GMO-fria råvaror
  • Återvinningsbar papperssäck
  • Müsli 20 kg

HippoTop Müsli är ett havrefritt färdigfoder i müsliform för aktiva och harmoniska hästar. Istället för havre så innehåller müslin värmebehandlat vete, korn och majs som förbättrar stärkelsens tillgänglighet och ökar energiutnyttjandet. Potatisprotein och sojamjöl bidrar med högvärdigt protein och linfrökaka ingår bland annat för att den anses ha en lugnande inverkan på tarmen. Fodret innehåller även ärtor som ger ett tillskott på den essentiella aminosyran lysin. Vetekli gynnar mag- och tarmhälsan och bidrar till B-vitaminer medan betfiber är en skonsam energikälla med hög fibersmältbarhet. HippoTop müsli innehåller selen och E-vitamin som är viktiga för bland annat för immunförsvaret och prestationen.

Utfodringsanvisning
Utfodra HippoTop Müsli med hö och/eller hösilage och vatten.
Ett riktvärde för kompletteringsfoder är 0,5 – 0,8 kg foder/100 kg häst och dag.

Sammansättning
Torkad betmassa, ångkokt korn, hetluftstorkat och pelleterat gräs, vetekli, hetluftstorkad och pelleterad lusern, ångkokt vete, sojaolja, ångkokta ärtor, melass, vetefodermjöl, vete, ångkokt majs, sojamjöl, salt, linfröexpeller, potatisprotein, jästprodukt, mineraler och vitaminer.

Näringsinnehåll,
per kg foder
Omsättbar energi MJ 11,3
Råprotein % 11,0
Smältbart råprotein g 85
Smb rp/Energi g/MJ 7,5
Lysin g 5,8
Råfett % 7,5
Stärkelse % 15,0
Socker % 6,5
Växttråd % 12,0
Aska % 7,5
Kalcium g 8,5
Fosfor g 5,0
Magnesium g 5,0
Natrium g 5,5
Kalium 10,0
Vatten % 12,0

Fodertillsatser per kg

Vitaminer
Vitamin A IE 7000
Vitamin D IE 700
Vitamin E mg 400*
   * varav i naturlig form mg 150
Vitamin B1 mg 10
Vitamin B2 mg 10
Vitamin B6 mg 3,0
Vitamin B12 mg 0,1
Pantotensyra mg 2,5
Folsyra mg 2,0
Niacin mg 10
Biotin mg 0,1
Spårämnen
Zink  (E6) Zinkoxid mg 100
Mangan  (E5) Manganoxid mg 65
Koppar  (E4) Kopparsulfat mg 40
Jod  (E2)  Kalciumjodat mg 0,7
Kobolt  (E3) Koboltkarbonat mg 0,1
Järn  (E1) Järnsulfat mg 75
Selen  (E8) Natriumselenit mg 0,2
Selen  (3b8.10) Selenjäst mg 0,2

Råvaruinnehåll

Betmassa
Betmassa är en fiberrik produkt med lågt sockerinnehåll, utan tillsatt melass. Den har ett högt innehåll av lätt nedbrytbara fibrer, framförallt pektin, innehåller ingen stärkelse.  Bidrar den till ett högt energiinnehåll samtidigt som den gynnar en välbalanserad grovtarmsflora. Innehåller den essentiella aminosyran lysin.

Ångkokt korn
Vanligt spannmålsslag som kan utgöra hela spannmålsgivan till de flesta hästar. Innehåller lite mer energi och lite mindre protein jämfört med havre. Ångbehandlingen förbättrar stärkelsens tillgänglighet och ökar energiutnyttjandet.

Grönmjöl
Torkat och pelleterat gräs och lusern av hög kvalitet. Smaklig råvara med en gynnsam balans mellan protein, energi och fiber. Bra källa till aminosyran lysin samt med ett försumbart innehåll av stärkelse.

Vetekli
Utgörs av skal från vetekärnan. Har ett högt innehåll av fosfor och B-vitaminer. Innehåller mer protein än vetekärnan. Högt fiberinnehåll vilket är bra för mag- tarmfunktionen och hästens vätskehållande förmåga.

Lusern
Lusern (Alfa Alfa) är en baljväx med högt proteininnehåll och högt innehåll av växttråd.

Ånkokt vete
Spannmålsslag med högt stärkelseinnehåll. Ångbehandlingen förbättrar stärkelsens tillgänglighet och ökar energiutnyttjandet.

Sojaolja
Fett är det i särklass energirikaste fodermedlet. Fett är en för hästen och tarmens mikroorganismer skonsam energiform.

Ångkokta ärtor
Proteinrikt fodermedel med högt lysininnehåll. Lysin är en essentiell aminosyra, viktig för unghästarnas tillväxt. Nivån av lysin är ofta för låg i unghästarnas foderstat så det är viktigt att komplettera med lysinrika fodermedel så att behovet täcks. Ångbehandlingen förbättrar stärkelsens tillgänglighet och ökar energiutnyttjandet.

Melass
Smakligt fodermedel som ger snabb energi. Melass är en biprodukt från sockertillverkningen.

Vetefodermjöl
Innehåller både en hög andel fiber och mycket energi. Positiv för pelletskvaliteten.

Ångkokt majs
Innehåller mer stärkelse än de vanliga svenska spannmålsslagen och en hög andel fett och därför också mer energi. I många länder det billigaste och därför också det vanligaste spannmålsslaget. Ångbehandlingen förbättrar stärkelsens tillgänglighet och ökar energiutnyttjandet.

Sojamjöl
Smakligt och proteinrikt fodermedel med hög smältbarhet och bra aminosyrasammansättning. Innehåller något högre proteinhalt jämfört med rostade sojabönor. Sojamjöl är en restprodukt från tillverkning av sojaolja.

Salt

Linfrökaka
Proteinrikt fodermedel som innehåller Omega 3. I linfrökaka finns kolhydrater som bildar ett slem som anses skydda tarmslemhinnan. Innehåller ingen stärkelse. Linfrökaka är en restprodukt från kallpressning av linfrö.

Potatisprotein
Mycket proteinrikt fodermedel med bra proteinkvalitet och hög smältbarhet. Potatisprotein är en restprodukt från stärkelseutvinning från potatis och har stor efterfrågan, vilket gör att det kan vara svårt att hitta potatisprotein i foderhandeln.