Search
Close this search box.

.

.

I sitt livs form – Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana hungriga på mer

Det har gått slag i slag. Månaden efter OS i Tokyo 2021 vann Malin och H&M Indiana en prestigefylld Grand Prix-hoppning i Rom under Global Champions Tour. I maj i år var det dags igen: då vann de Grand Prix-finalen i S:T Tropez, i stenhård konkurrens och på rekordsnabb tid. I juni red hon och Peder Fredricsson med Stockholm Hearts-laget hem segern på Stockholm Stadion – felfritt. Med en enorm publikstämning som stöd! Och så vann svenska hopplandslaget även hem VM-guldet i Herning i Danmark. I tävling efter tävling visar Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana att de – båda! – är i sitt livs form. Men det är inte bara med H&M Indiana Malin Baryard rider bra. Nu är det även med hästen Harley Davidson, en 11-årig valack, som placerade Malin Baryard Johnsson på en mycket fin andraplats i Global Champions Tour-tävlingarna i Rom i inledningen av september.

När Tidningen fick en pratstund inför det stundande VM:et i somras menade Malin Baryard Johnsson att H&M Indiana aldrig varit så bra som hon är just nu. Och att det givetvis inte var en slump. Det var ett stort arbete, metodiskt och genomgripande – men också med den grundläggande känslan att potentialen hos H&M Indiana var monumental. Det var detta arbete som lett till att Indiana är i sitt livs form.

– Visst, det har skrivits mycket om OS-guldet, av förklarliga skäl – och det var stort. Men den vinsten kom inte som en överraskning för mig. Jag visste att Indiana var på topp och i väldigt god form.

– Jag kunde nog tvivla någon gång – en dålig dag – på att det skulle gå att få fason på henne, under de två första åren. Men det var ändå som att jag förstod att om jag gav detta den tid det behövde så skulle hon bli precis det hon är idag. Jag förstod att hon hade det är extra som behövs för att lyckas. Och det har hon visat. Just nu är hon bättre än någonsin vilket gör mitt arbete enklare.

Ja, just det är viktigt att påpeka: att det inte bara hästen som hoppar tävlingar. Det sitter även en ryttare i sadeln. Och den ryttaren i det här fallet heter Malin Baryard Johnsson. Även hon verkar vara i sitt livs form. De båda behöver varandra, såklart. Och en dålig hoppryttare hade inte kunnat prestera med H&M Indiana. Det kan tyckas vara en självklarhet. Men i själva verket är det snarare en bekräftelse på att det är så väldigt mycket som ska stämma för att man ska lyckas. Och det handlar inte bara om att lyckas på de stora tävlingarna, även om dessa såklart sporrar lite extra. Nej, varje tävling är viktig för Malin Baryard Johnsson, och det är väl så en elitidrottare alltid måste resonera.

Alla rundor vi gör, alla tävlingar, alla träningar – för varje gång vi rider faller mer och mer på plats. Det gör varje tävling viktig. 

Malin Baryard

Foder viktigt för rätt uppbyggnad och prestation

Det är många parametrar, förutom form och styrka och mental balans, som ska stämma för att kunna prestera på topp. Det arbete som Malin och de anställda på Jonstorps gård gör varje dag i stallet, strävar efter att skapa stabilitet och rätt fysionomi för att H&M Indiana – och hennes andra hästar i stallet – ska klara av den utmaning som en stor tävling innebär. En del är såklart fodret. Fodret ska möta de behov som finns hos en tävlande häst.

– Fodret är enormt viktigt, säger Malin. Får H&M Indiana inte rätt foder, kan hon inte heller toppa i muskler och uthållighet. Att fodra rätt är därför ett enkelt sätt att underlätta mitt arbete.

– Inför tävling försöker vi ändra på så lite som möjligt i foderstaten, fortsätter hon. Inför en tuffare tävling – som till exempel till VM i Herning i Danmark i augusti – ökar vi ibland en aning på HippoTop Müslin, några dagar innan första start. Det är såklart en avvägning, men vi har ett väl utarbetat system för detta. Vi känner varandra så väl, och vi kan läsa av hur vi bäst matchar fodret till dagsformen. 

OS 2024?

Som redan nämnts så verkar Malin Baryard Johnsson ännu mer taggad än någonsin. Mättnadsgraden för de stora mästerskapen är obefintlig. Självförtroendet verkar vara på topp, inte undra på. Nästa OS hålls i Paris 2024. Finns även detta OS med i planerna för Malin? Hon verkar förvånad av frågan, som om den vore rätt korkad, eller åtminstone omotiverad.

– Absolut, svarar hon kort. Utan tvekan.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: