Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Rätt fokus på utfodring för häst ger resultat

Jasmine Johansson arbetar som foderrådgivare och säljare på Munkedals Kvarn – en butik som hennes familj äger sedan 2018. Jasmine har stor erfarenhet av hästar och jobbar idag nära sin syster som är dressyrryttare. För att uppnå bästa resultat är utfodringsstrategin viktig. 

Förutom arbetet i butiken på Munkedals Kvarn har Jasmine en annan viktig uppgift. Med en bakgrund som beridare och stallchef med ansvar för 30 hästar, har hon just nu fokus på 8 hästar i det egna stallet – varav 3 ägs av Jasmine, 4 ägs av Jasmines mamma och en är inackordering. Två av de egna hästarna tävlar hennes syster Louise med i dressyr. De båda systrarna har ett välfungerande samarbete, som de båda är mycket glada för.

– Två av hästarna går medelsvår och svår klass i dressyr och det är min syster som sköter ridningen på tävlingarna, berättar Jasmine. Hon är en perfekt ryttare: exakt, kontrollerad, noggrann, tävlingsinriktad och uthållig.

– Jag får frågan ibland om det inte känns konstigt att inte vara den som rider, när jag nu lägger så mycket tid på dem som jag gör, fortsätter hon. Men jag tycker att jag och min syster har ett perfekt samarbete. Min uppgift är att träna, göra foderstater, och se till att de båda hästarna håller den klass de behöver för att lyckas på tävlingarna. Jag är bättre ägnad att se till att logistiken fungerar, och att hålla koll från marken, coacha och tipsa om förbättringar. Vi kompletterar varandra väldigt bra.

Rätt utfodring A och O

När det gäller utfodringen av hästarna är Jasmines strategi att först och främst hitta en bra grundfodergiva som bas, där man kan lägga till och plocka bort, beroende på behov hos hästen vid olika tillfällen.
– Jag använder ett baskraftfoder, som hästarna alltid går på, och så ger jag ett tilläggsfoder då de går hårdare i tävling och träning. Som bas får mina hästar HippoLowCarb Sund och HippoTop SlobberMash, året om. Man får givetvis läsa av hästen, så att individen får rätt intag och att den fungerar i vardagen. Men för oss har den grunden funkat jättebra, under de veckor då de mest är ute och skrittar och lever livet utan någon större ansträngning.

– När tävlingsdagarna närmar sig, ger jag dem ett energifoder som HippoLowCarb Slow Release Energy eller Hippo Competition Energy, så de kommer upp i energi och intensitet. På så vis får man ut mest av hästen, med hjälp av rätt utfodring.

HippoTop SlobberMash smaklig vätskekälla

HippoTop SlobberMash är en produkt som Jasmine är väldigt nöjd med. Det är ett havrefritt mashfoder framtaget för att påskynda återhämtningen efter prestation eller andra påfrestningar. Fodret blötläggs och det blir som en gröt. I fodret får man fiber från betfiber och vetekli som binder vatten i grovtarmen. Fodret fungerar därför bland annat utmärkt till kolikhästar, eftersom problemet ofta beror på att de inte får i sig tillräckligt med vätska. All ingående spannmål är ångkokt för att öka smältbarheten och minska risken för mag-tarmbekymmer. För Jasmine är HippoTop SlobberMash ett väldigt bra sätt att få i hästarna vätska.

– Hästar dricker aldrig i förebyggande syfte, säger Jasmine. Och det är väldigt svårt att lura i en häst vatten. Man kan försöka lägga till äppeljuice eller blanda vattnet med äppleskivor osv. men det är inte alltid det hjälper. Det kan vara frustrerande att veta att hästen behöver sin vätska, och ändå inte får hästen att dricka tillräckligt. Då är HippoTop SlobberMash en mycket bra produkt, som ger hästen en buffert på vätskenivån – något som alltid är jättebra, men speciellt då man reser till tävlingar, eller då det är väldigt varmt.

– De är också en väldigt smaklig produkt, fortsätter hon. Det är ingen som ratar SlobberMash, alla hästar gillar den.

Även som butiksförsäljare ser hon också att det är en produkt som går hem hos kunder.

– Det är en väldigt prisvärd produkt, jämfört med andra mashprodukter, och den har en bra text på säcken, som gör produkten lättförståelig och tydlig – det hjälper när man ska sälja in en produkt, konstaterar Jasmine. Dessutom är det många som kommenterar att de gillar HippoTop SlobberMash eftersom den har en hög andel antioxidanter samt att fodret inte har så mycket socker och andra tillsatser.

Jasmine och hennes lillasyster Louise kommer att fortsätta sitt goda samarbete framöver.

– Vi vill utvecklas som team och även om vi inte alltid har de ekonomiska förutsättningarna, så ser vi att vi kan förbättra våra resultat genom att vara noggranna och fokusera på rätt saker. Dessutom har jag lovat Louise att inte sälja hästarna, och jag kommer att fortsätta satsa på oss. Det känns väldigt lyxigt att få ha en sådan relation till sin syster.

HippoTop Slobber Mash

Havrefritt mashfoder för återhämtning efter prestation
  •  Sammansättning som främjar vätskebalansen 
  • Ökar hästens vattenintag 
  • Stabiliserar hästens vätskebalans 
  • Havrefri 
  • Hög proteinkvalitet 
  • Extra salt och magnesium 
  • Linfrökaka och levande jäst för god mag- och tarmhälsa 
  • Organiskt selen och naturligt E-vitamin 
  • Müsli 15 kg

Vilket Hippofoder passar din häst?

Hippos produktkatalog

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: