Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Slipp välja mellan ekologisk och närproducerat

Inga är en serie soja- och palmfria foder bestående av råvaror odlade i Sverige eller Europa.  I många fall fungerar råvarorna som produceras i Sverige och i Europa, som exempelvis rapsprodukter och baljväxter, minst lika bra som soja eller palm. Närproducerade råvaror kräver dessutom kortare transporter vilket är positivt för klimatet. Nu har Svenska Foder tagit fram närproducerade produkter även för det ekologiska sortimentet. 

-Vi har tagit fram ett foderkoncept sedan tidigare, Inga, för konventionell produktion, där det finns två olika proteinnivåer som färdigfoder, säger Filip Nilsson, t f produktansvarig för nötfoder. Dessa foder är högkoncentrerade på energi som kommer från en kombination av stärkelse och betfiber.

Svenska Foder såg en efterfrågan på dessa produkter, även inom den ekologiska produktionen. Därför utvecklades Rosa Eko Inga och Topp Eko Inga.

Rosa Eko Inga är ett färdigfoder sammansatt för att fungera som enda kraftfoder i foderstaten, fortsätter Filip.

 – I många fall fungerar råvarorna som produceras i Sverige och i Europa, som exempelvis rapsprodukter och baljväxter, minst lika bra som soja eller palm.

Filip Nilsson

Filip Nilsson t f produktansvarig för nötfoder

Eftersom soja, odlad i Europa, oftast inte finns att tillgå, ligger AAT-nivån något lägre, jämfört med övriga färdigfoder. Men om du har ett bra grovfoder räcker kombinationen av kraftfoder och grovfoder till en hög mjölkavkastning. 

-Även när det gäller Topp Eko Inga ligger proteinnivån i det lägre spannet, pga att den europeiska sojan är svår att få tag i. Men med ett av våra färdigfoder, och tillsammans med din spannmål, eller när ditt grovfoder har ett högt proteininnehåll så är Topp Eko Inga en riktigt bra produkt. Eller när du helt enkelt vill fodra med ett närproducerat Toppfoder. 

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: