Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Stärkelse – en utmärkt byggsten i hästens foderstat

Stärkelse är en utmärkt byggsten i hästens foderstat. Stärkelsen innehåller mycket energi som dessutom är lättnedbrytbart. Tänk dock på att för att en häst ska må bra krävs en väl fungerande mag- och tarmflora och att en vanlig orsak till att tarmfloran rubbas är att hästen får för mycket stärkelse och dessutom i fel form.

Stärkelsens form

Stärkelse kan vara uppbyggd på lite olika sätt som gör dem mer eller mindre lättsmälta i tunntarmen. När stärkelse bryts ner i tunntarmen tas det upp och höjer blodsockernivån. Exempelvis havre har hög tunntarmssmältbarhet, och det är en del av teorin till varför att havre kan ge så kallade heta hästar. Man vill å andra sidan ha en fullgod tunntarmssmältbarhet för att stärkelsen inte ska gå vidare till tjocktarmen. Ej nedbruten stärkelse som når tjocktarmen kommer att bilda mycket fria fettsyror som kommer att sänka pH:t i tjocktarmen. Detta stör fibernedbrytningen och dessutom ökar risken för både störd tarmflora och korsförlamning.

Mängden stärkelse

Som alltid med en foderstat till en häst är tillvänjning viktigt. Öka eller minska mängden stärkelse försiktigt för att vänja hästens mage och tarm att ta hand om stärkelsen. En häst kan bara ta upp en viss mängd stärkelse vid varje utfodringstillfälle. Det är viktigt att man inte ger för mycket stärkelse vid varje utfodring då risken ökar att mer stärkelse passerar till tjocktarmen. Att välja fodermedel med hög tunntarmssmältbarhet gör att man kan öka mängden stärkelse man kan ge till sin häst. En bra rekommendation är en max giva på 500g/dag om man delar upp givan på flera tillfällen. Håll alltid koll på din hästs allmäntillstånd och avföring för att bedöma om det finns risk att du utfodrar för mycket stärkelse.

Fodermedel med mycket stärkelse

  • Havre
  • Korn
  • Majs

Fodermedel med lite stärkelse

  • Grovfoder
  • Betfiber
  • Lusern

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Röst från fältet
Tips & Råd
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: