Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Strömsnäs Gård avvänjer utan zink

Sommaren 2017 beslutade EU-kommissionen att införa förbud mot inblandning av höga nivåer zinkoxid i smågrisfoder. Förbudet att använda zinkoxidläkemedel träder därmed i kraft 25 juni 2022. Det här är en övergång som kan innebära svårigheter. Det har Strömsnäs Gård utanför Västerås – som under flera år funnits med på topplistan som en av Sveriges bästa slaktgrisproducenter – blivit varse. Christer Hylander äger och driver gården Strömsnäs Gård. Men nu har man med hjälp av Svenska Foders PrimeFeed Safe som avvänjningsfoder, och noggranna rutiner, lyckats avvänja utan zink – ja, till och med lyckats bättre med avvänjningen utan zinkfoder.

Gårdens historik och dagens produktion

De första grisarna kom till Strömsnäs Gård i slutet av 80-talet, då det var smågrisbrist i Sverige och slakterierna behövde fler producenter och lockade med höga noteringar. Sedan dess har produktionen på gården utvecklats i etapper. I början av 2000-talet hade man allt svårare att bli av med sina smågrisar, vilket ledde till att Christer Hylander började planera för kunna föda upp slaktgrisarna i egen regi. 2005 satte bygget i gång och i samma veva anställdes grisskötaren Josefin Ingvast, som än idag arbetar på gården.

Idag har gården 180 suggor uppdelade i 5 grupper med grisning en gång i månaden. När smågrisarna är tre veckor gamla flyttas de in tillsammans med suggan i en familjebox med djupströbädd, max sju suggor i varje box. Avvänjningen sker vid 5,5 veckor och smågrisarna går kvar i familjeboxen fram till inflytt i slaktgrisstallet. Varje år produceras cirka 4200 slaktgrisar.

Avvänjningsproblem

Besättningen fick vid uppförökningen av suggor i mitten av 90-talet ödemsjuka bland tillväxtgrisarna – och det har man inte blivit av med sedan dess. Ödemsjuka drabbar ofta grisar veckorna efter avvänjningen då den maternella immuniteten avtagit och djuren ännu inte utvecklat en egen immunitet. Både enstaka grisar och stora delar av en djurgrupp kan drabbas. De kliniska symtomen utgörs av slöhet och att de slutar äta. 2006 fick gården också ett utbrott av PMWS och då började man med zink i fodret.

– Vi har haft som målsättning att ha en zink- och antibiotikafri avvänjning och har under årens lopp försökt avvänja utan zink, konstaterar Christer. Bland annat har vi testat foder med hög fiberandel och foder med lägre dosering av zink – men inga försök har lyckats, eftersom vi sett att ödemsjukan har krupit fram igen.

Förbättrad avvänjning med PrimeFeed Safe

Detta har gjort att Christer och Josefin varit väldigt försiktiga med att testa nya produkter utan zink på senare tid. Men då Svenska Foder lanserade sitt PrimeFeed Safe, och besättningsveterinären och fodersäljare Thea Kristensson drev på att de skulle testa, vågade de testa på nytt. Det har de inte ångrat.

– När vi flyttar in smågrisarna i familjeboxarna kommer de verkligen igång att äta, säger Josefine. Det är den största skillnaden. De äter verkligen mycket mer nu – och det är därför vi tror avvänjningen fungerar så bra. Det enda vi har ändrat för att lyckas med avvänjningen är att byta foder, inga förändringar i management. Prime Feed Safe funkar helt enkelt bättre än zinkfoder.

– Det går åt 1 ton mer foder per avvänjning sedan vi började med PrimeFeed Safe, fyller Christer i. Vi väger inte grisarna vid avvänjning men upplever att avvänjningsvikten har ökat, men vid insättningen vid slakt väger vi, och då har det synts tydligt att vi sätter in tyngre grisar än tidigare.

Tidigare har de haft svårt med att få smågrisarna intresserade av fodret och få dem att äta ordentligt innan avvänjningen. Dessutom har de fått en dipp i foderintaget efter avvänjning. Detta fenomen märker de inte av längre. Grisarna har ibland fått bakslag efter bytet till tillväxfodret dag 14, vilket inte alls inträffat sedan PrimeFeed Safe började användas som avvänjningsfoder.

Viktigt med genomtänkt management

Även om PrimeFeed Safe har förbättrat avvänjningen på Strömsnäs Gård, hade det inte blivit så bra resultat, om man inte redan hade väl upparbetade rutiner.
– Självklart är management en viktig faktor för att kunna avvänja utan zink, säger Josefine. Vi fokuserar på att ge grisen de allra bästa förutsättningarna vid avvänjningen. Hygienen ska vara god, vattentilldelningen testad och rengjord, värmetillförseln säkrad och smågrisarna ska kunna äta mycket foder.

– Dessutom har vi 5,5 veckors avvänjning för att ge grisarna bättre förutsättningar att klara en avvänjning, fyller Christer i. Vi ser att vi har igen den extra digivningstiden, hela vägen till slakt och inte bara vid avvänjningen.

Men det räcker inte. Strömsnäs Gård tänker mycket på hur de kan minska stressen för smågrisarna så mycket som möjligt – de upplever att just stress kan vara grund till avvänjningsproblem.
– Flytten vi gör vid tre veckors ålder till familjeboxarna, gör att grisarna är vana vid miljön, har god värmetillförsel av ströbädden och har lärt sig äta foder innan avvänjning. Även vattenkopp med flottör gör det enkelt för grisen att dricka. Dessa saker sammantaget minskar stressen.

– Självklart är management en viktig faktor för att kunna avvänja utan zink, säger Josefine.
Vi fokuserar på att ge grisen de allra bästa förutsättningarna vid avvänjningen.

Fokus på grisen ger resultat på sista raden

Att tillgodose grisens naturliga behov är en grundpelare i grisproduktionen på Strömsnäs Gård. För Christer och Josefin innebär det stort fokus på att sköta djuren på bästa sätt – något som resulterat i fantastiska produktionsresultat.

– Det viktigaste för mig i mitt arbete, är att kunna stå för produktionen och att sätta djurens välmående främst, säger Josefin. De måste också växa bra, för att det ska bli hållbart, såklart – men en god kombination av dessa faktorer upplever jag ger bäst produktionsresultat.

– För min del är det roligt att visa andra att man inte måste vara störst för att vara bäst och att min uppfödning med fokus på djurens bästa kan ge mig produktionsresultat, år efter år, som en av de bästa inom slaktgrisuppfödning i Sverige, avslutar Christer.

PrimeFeed Safe

PrimeFeed Safe är ett avvänjningsfoder särskilt framtaget för att klara avvänjningen av smågrisar utan medicinska nivåer av zink. PrimeFeed Safe bygger på en noggrann kombination av råvaror och en näringssammansättning som främjar tillväxt, hälsa och tidig utveckling av tarmen. En kombination av viktiga tillsatser säkerställer hög immunstatus, högt näringsutnyttjande och skydd mot oönskade mikroorganismer. 

Dess föregångare har testats på SEGES (Danmarks grisbranschs egen försöksstation) där försöksledet presterade lika bra som kontrollledet med 2500 ppm ZnO.

Låter det intressant?

Kontakta din säljare för mer information

[svf_personal avdelning=”gris”]

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd

Primo Granola visar vägen till bra mjölkproduktion

Lantbrukare står i kostall

På Peter Hanssons mjölkgård håller Energi Boost uppe energin

Grisfodersäljare i grisstall.

Skräddarsydda foderlösningar på riktigt!

Caroline Högberg, Väst-Farm

Nytänkande högt på agendan på Väst-Farmi Färgelanda

Planera din bulkfoderbeställning för julen

Dunsåsens Lantbruk

Dunsåsens Lantbruk ger startfoder för kons fulla potential

Bild som visar hur siloövervakningen skannar siloinnehållet i fodersilon.

Hur smart är din fodersilo?

Nytt & Nyttigt om Nöt 2024 – Ute Nu!

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: