Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Vad ska du välja för smågrisfoder?

Under våren har Svenska Foders smågrisfoder fått sig en uppdatering. Vi har valt att behålla samma namn men förstärkt och förbättrat innehållet samtidigt som fodren har fått en tydlig profil för att på bästa sätt kunna matchas med rätt produktion. Åsa Carlsson, Produktchef för gris och fjäderfä i Svenska Foder får här några frågor kopplat till hur man kan tänka kring val av smågrisfoder:

Rätt sorts avvänjningsfoder?

Om en producent är ute efter ett avvänjningsfoder, vad skulle du ge för förslag?

–Allt det där beror såklart på vilken typ av produktion, målsättning och vilket hälsoläge verksamheten har.

–Använder man ett avvänjningsfoder med zink idag, men vill testa att börja avvänja utan zink och ändå vill ha ett riktigt säkert foder för detta ändamål? Ja, då hade jag helt klart rekommenderat PrimeFeed Safe. Det är Svenska Foders tryggaste och säkraste avvänjningsfoder som ger riktigt bra förutsättningar att för lyckas med en bra produktion.

–Ett annat avvänjningsfoder som är skonsamt och populärt, och som även fungerar som ett enhetsfoder, är Smågris Alert. Det är vårt bästsäljande foder, som genomgått en uppdatering under våren och fått en förbättrad och förstärkt aminosyrasammansättning. Det är inte lika mycket hängslen och livremmar som med PrimeFeed Safe, men fortfarande ett mycket tryggt och säkert avvänjningsfoder.

–Har däremot produktionen ett gott hälsoläge och vill satsa på en högre tillväxt från start? Ja, då är det istället Smågris Start som jag hade rekommenderat. Smågris Start har uppdaterats och har idag en förbättrad aminosyrasammansättning.

NOTA BENE! Glöm inte att för en lyckad avvänjning ska smågrisarna ha börjat äta kraftfoder innan avvänjningen sker. Även om grisen inte konsumerar så stora mängder den första tiden i livet, är det viktigt att den lilla grisen får möjlighet att bli nyfiken på kraftfodret. Ge helst små mängder flera gånger per dag från första levnadsveckan. Under denna period rekommenderar vi Smågris Prestart eller Smågris Tjuvstart. Dessa foder är speciellt framtagna för att stimulera ett tidigt kraftfoderintag.

Rätt sorts tillväxtfoder?

Och tillväxtfoder, hur tänker vi här?

–Upplever du att det finns en del utmaningar i tillväxten och vill ha ett riktigt tryggt och säkert foder – eller har du upplägget att du vill använda samma foder som under avvänjningen? Då skulle jag rekommendera Smågris Alert. Innehållet i Alert tryggar bland annat tarmens utveckling och ger grisen de allra bästa förutsättningarna för att vara en hälsosam tillväxtgris.

–Är du istället ute efter ett lite kraftigare tillväxt-foder, som samtidigt är ett tryggt foder, då hade jag valt Smågris Syra Express. Det är ett foder som vi även detta uppdaterat och gett ett förstärkt aminosyrainnehåll, samtidigt som de har en trygg profil.

–Men är ditt hälsoläge gott, och du istället vill ha ett riktigt vasst tillväxtfoder – då är det ingen tvekan om att det är Smågris Supreme som är fodret för dig. Här har du ett riktigt kanonfoder som efter vårens uppdateringar har blivit ännu bättre, med riktigt bra förutsättningar för en hög tillväxt.

Smågrisfoder

Alla smågrisfodren har ett noga utvalt innehåll av

råvaror och innehåller söt- och smakmedel för att smågrisen ska finna fodren så smakliga som möjligt.

Utöver detta ingår organiska syror och enzymer. Syrorna sänker pH i grisens mag- och tarmkanal, vilket minskar risken för tillväxt av skadliga bakterier. Enzymerna ökar smältbarheten för viktiga näringsämnen. 

[svf_personal personer="9023"]

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: