Search
Close this search box.

.

.

Välj rätt kalvnäring!

Så väljer du rätt kalvnäring!

-Det är svårt att jämföra kalvnäringar, konstaterar Carolina Johansson, Foderchef på Svenska Foder. De ser lika ut. De luktar lika. Och etiketterna kan se förvillande lika ut. Ändå vet vi att kalven ofta reagerar helt olika på olika kalvnäringar. Därför kan själva smaken givetvis vara en förklaring. Testa därför själv och jämför. Skillnaderna kan vara markanta.

Råvaror och framställningen påverkar smakligheten & smältbarheten

Vad är det då som gör att vissa kalvnäringar smakar bra och andra inte gör det? Det beror på vilka råvaror som används och hur de framställs. Valet av råvaror påverkar också i vilken utsträckning produkterna smälts i kalvens tarm.

-Hur råvarorna framställts i våra produkter är viktigt för oss, säger Carolina. Exempelvis ska skummjölken vi använder både ha pastöriserats och torkats på ett ytterst kontrollerat och skonsamt sätt. Annars får vi inte den höga smältbarhet vi vill ha på våra produkter.

– Som producent vill man ha en kalvnäring som stimulerar kraftfoderkonsumtionen. Om man ger sina kalvar helmjölk, koagulerar den i löpmagen, vilket ger en mättnadskänsla. En kalvnäring som är baserad på vassle – som våra kalvnäringar Beredd och Redo – ger inte samma mättnadskänsla, vilket gör att kalvarna inte är mätta lika länge. Därför äter de istället mer kraftfoder.

Tillsammans med rätt förhållande mellan fett och protein i mjölken, är kraftfoderintaget en av de två absolut viktigaste parametrarna, för att nå en hög tillväxt. Dessutom är torrt foder alltid en billigare näringskälla jämfört med mjölk.

Vad är Spray Cooling?

-Just sättet hur fett och protein blandas ihop till färdig produkt påverkar också hur väl kalven sedan kan smälta den. Vi har valt produkter där det varma fettet blandas med det kalla mjölkpulvret, s.k. Spray Cooling. På så sätt får man en homogen blandning där produktens fett och protein blir tillgängligt samtidigt för kalven.

Detta sätt ger en högre löslighet, jämfört med produkter där man valt att kapsla in fettet innanför en hinna av protein – en teknik som innebär att proteinet måste brytas ner innan fettet blir tillgängligt för kalven.

-Den stora fördelen med Spray Cooling är dock att den leder till ett högre kraftfoderintag och en högre tillväxt, något som man också sett i försök, fortsätter Carolina.

Med den information som finns tillgänglig och som vi i Svenska Foder gärna delar med oss av, är det inte så svårt att förstå varför kalven reagerar olika på olika kalvnäringar – och med rätt beslut, skapar det förutsättningar för en bättre tillväxt.

Våra kalvnäringar

Här hittar du våra kalvnäringar som alla är årstidsanpassade. Vare sig du söker syrade, skummjölksbaserade eller proteinrika kalvnäringar.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: