Haddorps Gård – en stor producent av ekoägg

Haddorps Gård utanför Linköping ligger en stor producent av ekoägg. Robert Emanuelsson som driver verksamheten fick i höstas ett pris som Årets Gröna Företag på Linköpings näringslivsgala. Varför det gick så tror Robert beror på noggrannhet, höga mål, att våga tänka utanför boxen, och inte minst, att ha en lillebror att tävla med.

Det är ett grått och ogästvänligt höstväder då Tidningen besöker Robert Emanuelsson på Haddorps Gård. Vi slipper dock vara utomhus för intervjun, utan drar oss tillbaka till boningshuset, som ligger ett stenkast från hönsstallarna. Här är det tvärtom varmt och trivsamt och kaffet står på.

Robert berättar att det var redan 1999 som han fick möjlighet att arrendera Haddorps Gård tillsammans med sin bror av sin faster och hennes man. Robert är uppvuxen med sin bror Erik på en gård i Klockrike. Här hade de också äggproduktion. Men i första läget var det inte något som attraherade Robert att hålla på med. Växtodling var det han brann för.

– Växtodlingen har alltid varit mer intressant för mig, mycket på grund att man då kan vara mer fri, på ett helt annat sätt än om man har djur, konstaterar han. Därför började vi med enbart spannmålsodling, då vi först kom hit.

– Men det höll egentligen bara drygt två år, fortsätter han. 2002 när vi fick möjlighet att köpa gården, beslutade vi oss för att satsa på ekologisk odling och dessutom lägga till äggproduktion.

Robert insåg att det fanns en tydlig poäng att förädla grödorna via djur. Självklart spelade det in att även brodern Erik fortsatte i familjens fotspår i Klockrike. Att ha någon annan att bolla idéer med betyder mycket och så har det fortsatt. De har växtodlingen i ett driftsbolag, och sen har de äggproduktionen på respektive gård var för sig. Idag har varje anläggning ungefär 35 000 höns.

– Att Erik och jag har liknande produktion har varit ett medvetet val, konstaterar Robert. Vi gör mycket ihop, vi sporrar varandra, och tävlar såklart inbördes. Det gör att vi båda är på tårna i vår produktion, och det ger också resultat. Vi levererar också till olika packerier, vilket gör att vi kan jämföra priser, bland annat.

Det var ur brödernas diskussioner som en radikal lösning kom till stånd, en lösning som ingen av dem har fått ångra.

Tillverkar eget hönsfoder

– För en sådär 8 år sedan var det en svacka för ekoäggsproduktionen, berättar Robert. Foderpriserna höjdes, avräkningspriserna sänktes. Ekonomin i produktionen var helt enkelt värdelös. Då kom jag och Erik fram till att vi borde gå ett steg längre än att bara blanda ett halvkoncentrat med egenodlad spannmål, som många andra producenter valt att använda.

– Vi beslutade oss för att göra vårt eget foder istället, och investera i en egen foderfabrik på varje ställe, fortsätter han.

Idag tillverkar Robert 4 ton foder varje dag på sin gård och Erik tillverkar lika mycket. De har en mix av havre, vete, korn, rågvete, koncentrat från Svenska Foder och kalk. Och produktionen går mycket bra.

– Våra hönor verkar ha blivit mer livskraftiga, de är bra befjädrade. Dessutom upplever vi att ströbäddarna är torra vilket indikerar på att de har bra magar.

– Vi har provat oss fram för att hitta en bra form på fodret, rätt konsistens, jämnhet är viktigt för oss, vi märker att det gör skillnad på djuren. Vi har idag starkare djur än vi hade tidigare. Vi har lyckats göra ett bättre och jämnare kvalitetsfoder än vi tycker vi kan köpa. Det är otroligt kul och inspirerande.

– Det kanske inte är för alla att göra sitt foder själv – inte för att jag tror att alla egentligen skulle kunna göra det, utan mer för att man måste vara en viss personlighetstyp, kanske: det kräver noggrannhet, det kräver att man hela tiden kontrollerar äggavräkningar, ser avvikelser, gör analyser, ser till att följa förloppet för att kunna häva när något är på väg att gå snett.

– Sen är vi är ju inte ensamma. Vi har såklart haft goda samarbetspartners för att kunna utvecklas som vi gjort. Dels Skiold Datamix A/S som levererat foderfabriken. Men givetvis också samarbetet med Svenska Foder, där Lasse Pettersson, Åsa Carlsson, Camilla Nyman, tidigare säljare i Svenska Foder – som nu avlösts av Evelina Siverholm – har varit viktiga personer i diskussionen om hur vi kan uppnå bäst resultat. Jag vill ge dem och Svenska Foder en stor eloge, för deras engagemang har varit otroligt viktigt. Det är ovärderligt för att kunna leverera de resultat vi vill uppnå.

Robert Emanuelsson på Haddorps Gård

– Jag vill ge dem och Svenska Foder en stor eloge, för deras engagemang har varit otroligt viktigt. Det är ovärderligt för att kunna leverera de resultat vi vill uppnå, säger Robert.

Vinnare av Årets Gröna Företag

Resultat ja. Ett resultat av det arbete som utförs varje dag hos Robert Emanuelsson på Haddorps Gård är att man kan vinna pris. I september månad delades det ut priser till företag som varit framstående i sitt gebit. Vinnare i kategorin Årets Gröna Företag blev Haddorps Gård.

– Det var en fin kväll, med David Hellenius som konferencier och god middag. Jag hade bestämt mig för att ha en trevlig kväll och inte oroa mig eller vara nervös för själva prisutdelningen. Jag trodde att jag hade en bra chans. Men sånt där vet man ju inte, så det är bättre att bara ha trevligt under kvällen och inte tänka på att man kanske ska upp och säga något när de väl läser upp vinnaren.

Det var en bra taktik och Robert Emanuelsson och Haddorp tog hem priset.

– Framförallt tycker jag det känns bra att kunna visa att man kan bedriva ett lönsamt lantbruksföretag med god ekonomi, att det går att tjäna pengar, säger Robert Emanuelsson.

Nu går arbetet vidare. Och Robert har inga planer på att sluta tänka nytt.

– Mitt motto är: om man inte utvecklas, går man bakåt, säger han.

Vad det kan bli för nytt är inte helt beslutat. Men det skulle kunna vara att bygga ett uppfödningsstall ihop med sin bror, och ha hela kedjan i framtiden, en annan sak skulle kunna vara solceller. En sak är dock säker: det blir något som ger resultat.


Kategorier i: , ,