Kalk på gård en bra idé?

Utveckling ligger i DNA:t hos Marcus Lindberg, äggproducent som driver M Lindberg Ägg på Musteryd Norregård i Moheda i Småland. Han har planer som han inte riktigt kan dela med sig av just nu, men att det alltid händer saker på gården, det kan man lita på. Vi ställde några frågor kring det kalkkoncept som Marcus och Svenska Foder utvecklade ihop 2020. Är det en lösning som Marcus kan rekommendera andra producenter?

Man kan alltid göra saker bättre, och det är sånt jag alltid går och funderar på, säger Marcus. Om jag ser att det är något som inte är hundra, tänker jag på hur jag skulle kunna komma dit. Jag vet att det aldrig blir färdigt, det finns alltid något som behöver skruvas på. Men att försöka nå framåt är det som driver mitt företagande. Annars skulle jag hålla på med något annat.

Det kan t.ex. handla om att köra igång med en nischproduktion med frigående höns utomhus, som han och hans far Mikael drog igång 2021 – med sojafritt foder från Svenska Foder – och som består av cirka 1/3-del av företagets produktion. Eller så kan det handla om att tillsätta en del av kalken till hönorna på gård.

-Jag ger mig gärna in i projekt som kan utveckla mitt företagande och som kan skapa lönsamhet, konstaterar Marcus. Jag vet att det också innebär att jag måste vara glasklar, skärpt och noggrann – men det gör också själva företagandet så mycket roligare.

-Samarbeten kring foderkoncept och nya lösningar för att förbättra konkurrens-kraften för fjäderfäproducenter är något vi ständigt letar efter.

Lotta Waldenstedt

Produktchef Fjäderfä

Kalkens betydelse i foder och stall

Kalk är idag en del av rutinen

Kalkprojektet, som idag är del av den dagliga rutinen på M Lindberg Ägg, startade redan 2020.

-Poängen med försöket var att jag talade med Svenska Foder om att jag ville ha hönorna under en längre period i mina stallar, säger Marcus. Det innebär att de måste få rätt mängd näringsämnen som gör att de fortsätter må bra och kan producera på önskad nivå.

-För att skalkvaliteten ska vara fortsatt god på slutet av omgången, måste vi se till att de får rätt mängd kalk att tillgodogöra sig, fortsätter han. Det är en riktig utmaning efter 90 veckor. I dialog med Svenska Foder kom vi därför fram till att köra ett projekt där vi testade att tillsätta en del av kalken själva en grövre kalk – för att uppnå en bättre skalkvalitet.

Bättre skalkvalitet, bättre betalda ägg. Genom att tillföra en grövre kalciumkälla på gård kan man hitta en bra balans för produktionen som lönar sig, för både höna och ekonomi.

– Tror jag på idén vill jag göra det helhjärtat, säger Marcus. Jag vill inte ha några halvmesyrer, för då tror jag inte heller man kan få några bra resultat. Det måste skötas rationellt.

-Det innebar att jag behövde investera i en silo så att man inte manuellt behövde tillföra kalken. I början bar vi kalken själv, och det kunde bli över 100 kg kalk på en dag.

Det blir allt för tungt i längden. Idag tillförs kalken automatiskt, och vi kan köpa in bulk istället, vilket gör det mer kostnadseffektivt.

Permanent lösning

Projektet med Svenska Foder fortsatte alltså som en permanent lösning på gården, och Marcus tror på denna lösning. Även om arbetet att hitta ”the sweet spot” för systemet alltid är under arbete.

-Jag hade inte sysslat med det om jag inte trott på konceptet, säger Marcus. Det är en viktig pusselbit, men det är en pusselbit. Alla pusselbitar måste stämma överens för att hela pusslet ska bli lagt, och därför är det svårt att säga exakt vad kalkkonceptet här på gården ger. Men vi har ett rationellt upplägg och vi är noggranna med alla delarna, och vi har en riktigt bra produktion idag – den skäms jag inte för.

-Jag rekommenderar gärna det till andra producenter, även om man inte kan göra precis som vi har gjort – för alla gårdar har sina speciella förutsättningar, konstaterar Marcus. Däremot måste man vara otroligt engagerad. Det går inte att sköta denna typ av lösning med vänsterhanden.

Noggrannhet och att hela tiden vara med på förändringar för att ge de bästa förutsättningarna för hönorna att producera på den nivå som de kan.

Lotta Waldenstedt som är Produktchef Fjäderfä i Svenska Foder är väldigt glad för den kontakt hon har med Marcus och andra producenter som ständigt vill förbättra sig.

-Samarbeten kring foderkoncept och nya lösningar för att förbättra konkurrenskraften för fjäderfäproducenter är något vi ständigt letar efter. Det är får oss att bli bättre, som foderföretag, och det är en viktig del i det utvecklingsarbete som vi ständigt bedriver i företaget.

-Marcus är en mycket driven person, och en företagare som vi som bolag gärna vill ha mycket utbyte med, fortsätter Lotta. En kund som hela tiden strävar efter att bli bättre och som är villig att satsa pengar för att få tillbaka dem i form av bättre produktionsresultat. Om vi kan möta honom med lyhördhet och flexibilitet, då kan ett sådant samarbete bli mycket fruktbart. Och vi är glada över att ha en god dialog med M Lindberg Ägg.

Liknande inlägg

Lång erfarenhet skapar resultaten

Lars Jönsson på Lantägg Ryggebo har jobbat med fjäderfä i femtio år. Av dessa femtio år har han handlat foder av Svenska Foder i 40. Det han kan konstatera är att det har hänt mycket i branschen under årens lopp…


Kategorier i: , ,