Ketoglyk ger bättre produktion och tydligare brunst

Peter Svensson, som tillsammans med Kristina Niklasson driver Furumossens Lantbruk, utanför Hässleholm i Skåne, kunde med hjälp av DeLavals Herd Navigator™ avläsa i mjölken att en del av de nykalvade korna hade energibrist. Den största vinsten i att stävja energibrist i tidigt skede i laktationen är att kon inte får en sån hög grad av energibrist att det märks i minskad mjölkmängd. Får man kon i rätt energibalans snabbt, finns det bra förutsättningar att få bra och tidiga brunster och slippa utdragna laktationer. Furumossen och Peter Larsson lyckades vända trenden med hjälp av det blodsockerhöjande energitillskottet Ketoglyk.

Ketoglyk är ett flytande och smakligt energitillskott som tillför extra energi till kon i en smaklig flytande form, samtidigt som blodsockernivån hålls på en lagom nivå.

– Vi använde oss även tidigare av energihöjande produkter, men upplevde att det var alldeles för tidskrävande och inte särskilt långverkande. När det kommer till kor och energibrist ser vi en stor fördel att kunna hjälpa djuret konsekvent under en längre period och då blir det naturligt att ge det vid utfodringen under mjölkningen.

– När vi pratade med vår säljare på Svenska Foder, tipsade han oss om Ketoglyken och vi valde att prova produkten. Det har gett precis de resultat vi önskade.

Ketoglyken portioneras ut automatiskt tillsammans med kraftfodret i mjölkroboten, och på så vis styr Peter Larsson givorna. Rekommendationen är att ge 300 ml Ketoglyk per ko och dag från två veckor före kalvning fram till 8 veckor efter kalvning – eller fram till första seminering.

Tydliga resultat

– Det har gett fina resultat. Framförallt ser vi skillnaden i brunsterna. Korna börjar brunsta tidigt efter kalvningen och brunsterna blir tydligare. Dessutom har vi sett att kon inte tappar i mjölkmängd, hon klarar helt enkelt av att öka både i mjölk – och äta sitt behov.

En ko som inte tappar i vikt tidigt i laktationen, har ofta lättare att snabbt bli dräktig igen. Blodsocknivån är viktig för att äggstockarna ska få god tillgång till glukos, vilket i sin tur är en förutsättning för normal ägglossning och god fruktsamhet. Glukos är också en drivande komponent i mjölkproduktionen.

– När korna väl fått smak på Ketoglyk, som vi alltså ger tillsammans med kraftfodret i mjölkroboten, äter de med god aptit. Det verkar vara en mycket smaklig produkt, och det innebär att de äter bättre, vilket påverkar produktionen på ett tillfredställande sätt, avslutar Peter Svensson.

Peter Svensson

Fakta

Antal djur: 550, varav ca 180 är mjölkade kor

Ras: Holstein

Avkastning: 10 500 ECM

Mjölkningssystem: 3 mjölkrobotar

Mjölken levereras till: Till det egna mejeriet Furumossens Gårdsmejeri samt till Skånemejerier


Kategorier i: ,