Search
Close this search box.

.

.

5 snabba om Optilab

Therese på grovfodersavdelningen. Här utförs både närings- och hygienanalyser.

När?

Namnet Optilab togs 2014.

Var?

Optilab håller till på Sockerbruksgatan i Lidköping vid Vänern. Huset har tidigare tillhört Fors Foder och senare Lantmännen innan Optilab fick tillgång 2012. Efter helrenovering kunde vi flytta in 2013.

På övervåningen finns plats för näringsanalyser och mikrobiologiska analyser av spannmål, foderråvaror och färdigt foder. På nedre våningen hanteras grovfoder, men även spannmålsprover som utgör en mycket stor andel under skördeperioden.

Vad?

Vi utför analyser av spannmål, foderråvaror och färdigt foder. Det ingår naturligtvis en del instrumentkontroll i vårt arbete för att säkerställa utrustningens funktion och säkerhet.

Optilab medverkar i olika kvalitetsbedömningar som rör spannmål, foder, grovfoder och miljö i fabrik, silo och lantbruk. Vi medverkar också i olika nätverk för analyser, laboratorier och i lantbruksbranschen.

Vilka?

Vi är 6 personer med lång erfarenhet. Flera av oss har arbetat här mer än 20 år.

Ulf är labchef med lång erfarenhet kring spannmålskvalitet. På kemlabbet finns Anki. Hon utför näringsanalyser på foderråvaror och färdigt foder. Annika sysslar huvudsakligen med mikrobiologiska analyser medan Therese tar hand om de grovfoderprover som kommer in. På spannmålslabbet styr Catarina och Helena upp verksamheten med analyser av spannmål. 

Under skördeperioden behövs extra resurser. Då uppgår personalstyrkan till ca 20 personer som arbetar 2-skift.

Hur?

Laboratorium kommer ur latinets ”elaborare” – ”att arbeta ut ett problem under stor ansträngning eller smärta”. På gammal engelska skrevs det ”elaboratory” och med det menades en plats eller lokal där lärda arbeten utfördes för att lösa ett vetenskapligt problem. Vi har nu släppt bokstaven e för att få ordet laboratorium.

Källa: www.doktorn.com

 

Ulf Thorpert, Laboratoriechef

 

Annika på avdelningen för mikrobiologi. Här analyseras jäst och mögel, bakterier och vattenaktivitet.

Optilab - din analyspartner

Med över 30 års erfarenhet av analyser av foderprodukter, grovfoder och spannmål, såväl kemiska som bakteriologiska, samt av analystjänster inom vår koncern arbetar Optilab med kvalitet.

Optilab levererar snabba och säkra kvalitetsanalyser för spannmålsprodukter.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: