Search
Close this search box.

.

.

Brist på fodervaror innebär majsimport

Jesper Pagh, marknadsdirektör för husdjur i DLG. 

Skördevädret påverkar alla områden
Det blev skörden som aldrig riktigt kom igång i Danmark och den värsta torkan i mannaminne som gjort årets skörd till en smärre katastrof för många bönder. Man bedömer att skörden hamnar på cirka 6,1 miljoner ton spannmål enligt Landbrugsavisens prognos. Det ska jämföras med normala 8-10 miljoner ton.

Även när det gäller foderråvaror har det varit ett mycket utmanande år. DLG har valt att täcka mycket av behovet av foderråvaror med majs, berättar Jesper Pagh, marknadsdirektör för husdjur i DLG.

Merparten av alla skördeår nettoexporterar Danmark sina grödor. Förra året hade man en samlad mottagning på 2,0 miljoner ton i Danmark. I år bara når upp till 1,3 miljoner ton. Det är 35 % mindre, vilket innebär att man står inför en ovanlig situation, där man ska täcka det saknade behovet med importerade råvaror.

-Den torra skörden betyder att vi blir tvungna att importera en rekordstor mängd majs till foder. Det gör vi eftersom majs för nuvarande är det bästa alternativ när det gäller pris och ett fantastiskt fodermedel till alla djurarter.

DLG är ju satta till världen för att hjälpa och serva våra kunder på bästa möjliga sätt. Det är svårt just nu, eftersom många är hårt drabbade av dåliga utbyten och låga priser på mjölk och kött, men vi gör allt vad vi kan för att skaffa de bästa och billigaste lösningarna.

Även DLG har som Svenska Foder utvecklat nya nötfoder som är anpassade för årets mycket speciella situation.
-Vi skall naturligtvis se till att ha nog med foder till våra kunder, säger Jesper Pagh om sina erfarenheter av årets execeptionella skörd.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: