Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Bröderna Lantz bjuder in det lokala

 

Bröderna Lantz, som ingår i Djur&Naturs franchise-kedja, är inte bara ett begrepp i Svenska Foders och Djur&Naturs historia – med ett samarbete som sträcker sig över många år. Även på bygden kring Hässleholm är Bröderna Lantz en verksamhet med en lång och välkänd historia som sträcker sig tillbaka till 1910. Och det är redan 11 år sedan Jonas Zetterman tog över butiken och sköter affärerna. Tiden går fort och det har hänt mycket kring bolaget. Och Jonas har under Coronaperioden också märkt av en förändring i beteende, som Jonas tror kommer att bli varaktigt även efter pandemin.

Närhet till natur, intresse för småskalighet, inhemsk produktion: Allt det här är saker som Jonas tror bara kommer att öka. Inte bara för att det har ökat under pandemin, utan för att det är mer än en trend.

Landsbygdens folk ökar

-Pandemin har väckt både fördjupade kunskaper om närmiljön och känsla för landsbygden. Det märks i hur folk handlar här hos oss, men det märks också i att det är svårt att få tag i hus här i närområdet. Och på fler platser på landsbygden. Man uppskattar det lokala, men ser vikten av att hålla liv i det som finns på den ort man bor.

Under året som gick har folk stannat hemma, utvecklat sina boenden, trädgårdar, byggt ett växthus istället för att åka på semester. Man har kanske köpt ett husdjur, eller varför inte några hönor, för att bli självförsörjande på ägg.

Det här året har för många blivit en nyupptäckt av där man bor. Och kanske har man insett att man flytta ut på landsbygden, närmre skog, ängar, fält – för att alltid kunna ta del av årets skiftningar och njuta tystnaden.

-För en entreprenör som jag är har det här egentligen alltid varit klart för mig, konstaterar Jonas. Det är sånt jag uppskattar själv. Jag vill verka i en sådan miljö. Och jag ser möjligheter i att utveckla dessa miljöer vidare. Det finns ett driv just nu, en vilja att utveckla landsbygden och det är jag gärna med och hjälper till med.

Enkelhet och hygglighet

Jonas Zetterman är mycket riktigt en entreprenör med kärlek till landsbygden. Det var också därför han från att ha varit dansbandsmusiker i Grönwalls, plötsligt gav sig in i lantbruksbranschen. Även om han arbetat som dräng i yngre år, och är uppvuxen på gård och har mjölkat kor, så var det ändå inte hans primära yrkesval. Ändå var det något som drog honom.

-Det finns en enkelhet och en hygglighet här, man ställer upp för varandra, säger Jonas. Man löser problem ihop på ett annat sätt. Om man bara vågar börja prata med folk. Och som skolad i dansbandsmiljön, har jag haft nytta av hur man pratar med alla typer av mänskor. De har alla något som kan komma fram efter lite diskussion.

(Jonas Zetterman har inte kunnat lägga dansbandsturnérandet på hyllan, utan har fortsatt – även om året 2020 innebar ett ofrivilligt uppehåll.)

Det har varit en god tillväxt hos Bröderna Lantz i Vankiva under dessa elva år. Mycket har hänt, det står aldrig still, eftersom Jonas inte är en sådan person. Just nu är det på gång att göras plats för olika stensorter och singel för försäljning.

Stenförsäljning

-Det finns ett grustag här i närheten som var intresserad av att dela upp verksamheten mellan oss, där vi tar privatkunderna och de fortsätter med företagskunderna. Jag funderade en stund, det innebär ju en del arbete, men samtidigt passar det med mina övriga verksamheter.

Förutom att han fortsätter att utveckla butiken i Vankiva, har det blivit en systerbutik – i Knislinge. Det var KLF som gick in och köpte Knislingeortens Lagerhusförening. De ville åt foderfabrik och lagring. Men var inte intresserade av att driva butiken som fanns på anläggningen vidare. Däremot ville man gärna att butiken fortsatte, för närområdet och miljön. Jonas blev tillfrågad. Han var lite skeptisk, men det blev tillslut en bra lösning. Idag är det 4 år sedan.

-Det är den befintliga personalen som fortsatt arbeta, det var ett villkor, för mig. De gör ett jättebra jobb, och jag har inte möjlighet eller tid att vara på två ställen samtidigt, samtidigt som jag har mina andra verksamheter. Men de två butikerna har en väldigt god dialog ihop, och täcker bra upp området där vi verkar.

Goda samarbetspartners till nytta för slutkund

-Det är a och o att ha goda medarbetare, konstaterar Jonas. Helt nödvändigt. De jag har är otroligt duktiga och lojala, och löser uppkomna situationer på ett väldigt enkelt och rättframt sätt. Det är guld värt för mig. Och jag förstår hur beroende jag är av dem. Jag kan istället koncentrera mig på hur jag kan utveckla verksamheten.

Som ägare till butiker i Djur&Naturs franchisekedja är dialogen med Svenska Foder och Djur&Natur – i form av Ulf Berggren och Kerstin Bagge – något som Jonas värderar högt.

-Jag gillar personer som tar ansvar, som hör av sig, och som löser uppkomna frågor, utan att det blir komplicerat. Det kan jag lita på med både Ulf och Kerstin. Det är en inställningsfråga, om man ser det som ett problem eller som en möjlighet. Med Ulf och Kerstin hittar vi alltid lösningar på sånt som uppstår i vardagen. Det ser jag som helt väsentligt för att jag ska kunna serva mina kunder på bästa sätt.

-Jag förstår att man inte kan göra hur som helst, men om man bara är öppen inför att diskutera frågan, då är jag själaglad – möts man på halva vägen, så har vi gjort rätt inför våra gemensamma kunder. Vi är båda beroende av dem!

Vem: Bröderna Lantz
Vad: Återförsäljare som ingår i Djur&Naturs franchisekedja
Var: Vankiva i Skåne (strax utanför Hässleholm)
Ägare: Jonas Zetterman
Fokus: Både lantbruks- och konsumentprodukter

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: