Search
Close this search box.

.

.

Dotterbolag i framkant

Hållbarhet handlar till lika delar om klimat som ekonomi. Det må låta cyniskt. Men det är också ett faktum att ta hänsyn till. Det fina i kråksången är att den ena behöver den andra. Och tvärtom. Det är det som är verklig hållbarhet. Svenska Foders dotterbolag Vallåkra Lantmannaaffär, Trollenäs Lantmannaaffär och Örkelljunga Lantmannaaffär ligger i framkant i Svenska Foder-koncernen.

Therese von Hausswolff, VD Örkelljunga, Olof Larsson, VD Trollenäs och Johan Henrysson, VD Vallåkra talar med varandra på veckobasis, om allt kring deras verksamheter och försöker inspirera varandra.

-Vi har ett gott utbyte sinsemellan, och det är både tryggt och roligt att kunna dela med oss till varandra av vår vardag, säger Johan Henrysson.

-Även om kundkategorierna kan se olika ut i de olika områdena, så är det mycket som är likt, och som vi kan dra nytta av generellt, fyller Therese von Hausswolf i.
En fråga som blev väldigt tydlig under fjolåret var energipriserna. Även om energipriset var på väg upp redan 2021, så blev det akut värre då kriget i Ukraina bröt ut. I Svenska Foder-koncernen blev det hårt fokus på hur man bäst skulle kunna omstrukturera energianvändningen för att minimera omkostnaderna i de olika verksamheterna.

-Att hålla i kostnaderna är ett dagligt arbete hos oss på Lantmanna-affärerna. Det är överblickbart, och varje sätt att agera kan ge resultat, säger Olof Larsson. Det blir väldigt hands on och det gillar jag som person. Vad är det bästa att göra? Hur låter det sig göras? När kan vi göra det?

 

-Precis som alla företag har vi en budget att följa, men om man kan visa hur en investering kan återbetala sig, kan få bättre accept, fortsätter han.

På Trollenäs Lantmannaaffär var man igång tidigt med alternativa energikällor. Redan 1995 uppfördes ett vindkraftverk i dåvarande Trollenäs Lokalförenings regi. 2007 köpte Svenska Foder in sig i detta verk efter övertagande med 70 % av verk-samheten.Under 2022 var produktionen 650 000 kW/h.

-Med en total energiförbrukning på 866 279 kW/h, var vi självförsörjande till 75 %, det är ju en ansenlig andel som betyder mycket för företagets ekonomi, konstaterar Olof. Och vi har haft mycket lite produktionsproblem genom alla år, så vindkraften har betalat sig mer än väl för vår verksamhet.

Både Örkelljunga och Vallåkra har nu tagit ett liknande steg, både för att minska beroendet av fossila bränsle vilket också hänger ihop med ren ekonomi. Men i detta fall handlar det om solceller.

-Vi var först ut i Örkelljunga, och bygget monterades vecka 9, säger Therese. Här produceras cirka 60 000 kW/h, vilket är halva vår års-förbrukning.

-I Vallåkra står solcellsanläggningen färdig i april månad, där vi till en början kommer att producera 68 000 kW/h, konstaterar Johan Henrysson. Men det finns möjlighet att utöka denna park framöver och som det ser ut just nu kommer det att ske framöver.

Hur det än blir med den saken, är det ett tydligt kvitto på att Svenska Foders dotterbolag ligger i framkant och att det gynnar såväl klimat som ekonomi. Det är en god sak för oss alla.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: