Search
Close this search box.

.

.

Framgång finns i ambitionen!

Sommaren är här. När detta skrivs har det varit varmt och torrt under en lång period och torkan ställer givetvis växtodlingen och våra val och beslut på stora prov. Det blir extra tydligt hur nära kopplade vi är till naturen – speciellt i den här branschen.

Men vi kan påverka – om än inte vädret, så hur vi bäst använder vår kunskap att jobba för oss i vad vi gör varje dag, vilka beslut vi fattar, vad vi gör för insatser. Hur gör vi då det? Jo, genom att tala med varandra. Att dela våra kunskaper, såväl misslyckanden som succéer.

Som inbjuden till Spannmålsodlarnas möte den 25 maj i Tanums strand, blir man skarpt varse om den kompetens och vilja till utveckling som finns i vår bransch. Här möts kollegor och positivt drivna lantbrukare – alla deltar aktivt för att diskutera framtiden. Vi blir utmanade. Och det är bra! Jag vill här passa på att tacka Per Sandberg för det goda arbete han gjort under sina 13 år som ordförande, och 27 år som medlem. Vi har haft en väldigt god relation genom åren och jag vet att vi kommer att fortsätta springa på varandra, särskilt som han nu återgår till att bli bonde ”på riktigt”, som han själv säger. Jag hälsar också Johan Karlzén välkommen i sin nya roll som ordförande och vet att vi kommer att ha goda diskussioner framöver. Spann-målsodlarföreningen är en bra blåslampa för oss i handeln och en viktig organisation för att vi tillsammans ska kunna förbättra handeln totalt.

Spannmålspriserna är en viktig fråga. Men det är också skördeökningstakten. Höstveteskördarna har i praktiken bara ökat med ca 0,25 % om året under perioden 1995-2015. Vi ser en annan ökning i fältförsöken. Detta visar att det finns en stor poäng att dessa fältförsök fortsätter finnas och utmana oss alla. Men det räcker inte – vi måste också få förmedlat den kunskap som finns i Sverige totalt, så att den påverkar vår produktion och ger oss en brantare uppåtgående kurva i framtiden. Det är fullt möjligt.

Vi i Svenska Foder bidrar på vårt sätt. Genom vårt projekt 6Tolv samarbetar vi med ett fantastiskt gäng duk-tiga lantbrukare, som vill och kan förändra både sitt eget beteende och andras, genom diskussioner och genom att analysera och tänka kring sin egen verksamhet och kring växtodling i stort. Tillsammans med dessa lantbrukare bildar 6Tolv ett riktigt skarp think-tank som utmanar både sig själv och oss andra om hur vi kan lyckas lyfta vår växtodling. Det ställer stora krav på våra säljare, men det är krav vi vill ha. Jag menar att framgång finns i ambitionen. För att bli bättre! Det är så vi skördar framgång!

Ps. Jag hoppas vi ses på Borgeby Fältdagar, där jag finns på plats båda dagarna, liksom den 4:e juli i Brunnby. Även Falsterbo kommer jag att besöka. Ds.

Glad sommar!

Carsten Klausen

010-130 29 69

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: