Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Investering i foderfabrik skapar långsiktig konkurrenskraft

Byggnationen av den investeringen vid foderfabriken i Västerlösa, med spannmålslagring, mottagningshall och tork, fortskrider helt enligt plan. Den viktiga investeringen med fokus på en expansiv region, skapar långsiktig konkurrenskraft för Svenska Foder. Stefan Lindh som är plats- och fabrikschef är mycket nöjd med hur bygget har utvecklats.

Investeringen i Västerlösa, som inkluderar spannmålssilos på sammanlagt
16 000 ton, en ny mottagningshall med en kapacitet på 200 ton per timme och en ny tork med kapacitet för 40 ton per timme, har flutit på utan större avbrott, och man är väl i fas med tidsplanen.

– Bygget har utvecklats på ett väldigt smidigt och okomplicerat sätt – steg för steg, säger Stefan Lindh. Med ett sånt här stort byggprojekt är det många händelser som kan inträffa som fördröjer byggnationen. Men vi har varit väldigt förskonade från detta än så länge.

– Jag påstår att det beror väldigt mycket på hur vi har använt våra nya kunskaper i ny kommunikationsteknik, fortsätter Stefan. Pandemin har orsakat många problem i samhället och det har varit jobbigt för många branscher, och det har jag stor respekt inför. Men för oss har det också inneburit att vi lärt oss att kommunicera snabbare, klarare och mer exakt med hjälp av TEAMS. Det har också gjort kommunikationen enklare.

TEAMS är kommunikationsplattformen som är ett webvideoverktyg där man snabbt och enkelt kan dela filer och bilder med varandra. Detta har projektet utnyttjat till fullo under bygget, och det har gjort att enkla missuppfattningar och problem kunnat undvikas.

Flexibilitet under hela året

– I denna stund, har vi två silos uppe, och en våtficka är klar. När tippfickan är färdiggjuten vecka 20 kan elektrikern komma till och lägga kablarna klart – och sen läggs transportören på silon klart. v. 29 är målet, och det kommer vi att nå!

Johan Nordenblad, vice VD och logistikchef i Svenska Foder är nöjd med hur bygget fortskrider.

– Om vi ska kunna tillföra värde till lantbruket så gäller det ju att hålla ett tajt skepp, och det har vi hittills lyckats med bra. Vi vänder oss tydligt till den spannmålsodling som finns kring östra Sverige upp mot Mälardalen, där fokus givetvis ligger på att försörja foderfabriken med inköp av foderspannmål för att skapa mervärde genom att förädla denna spannmål.

– Men att ha tillgång till denna logistiska lösning som den som nu byggs i Västerlösa, betyder också en flexibilitet under hela året – för att kunna köpa in och sälja rätt mängd spannmål vid rätt tillfälle. Det känns riktigt spännande, faktiskt, avslutar Johan Nordenblad.

Stefan Lindh, Plats- & fabrikschef

– Med ett sånt här stort byggprojekt är det många händelser som kan inträffa som fördröjer byggnationen. Men vi har varit väldigt förskonade från detta än så länge.

Stefan Lindh
Plats- & fabrikschef

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: