Search
Close this search box.

.

.

Investering i Västerlösa genererar flexibilitet

40 miljoner kronor investeras på spannmålslagring, mottagningshall och tork på Svenska Foders foderfabrik i Västerlösa utanför Linköping. Det är en strategiskt viktig investering för framtiden, menar vice VD och logistikchef Johan Nordenblad.

Vi har under ett antal år lagrat spannmål i slang på olika platser kring fabriken, berättar Johan Nordenblad. Det har fungerat bra, men vi har samtidigt diskuterat hur vi med en större investering kan uppnå en högre effektivitet och skapa en bättre logistik även framöver.

– Därför är det extra spännande och roligt att vi nu kan dra igång det här projektet, där målet är att det står färdigt till nästkommande skörd. Det är ett väldigt tufft mål, och ett så stort bygge kan såklart stöta på olika komplikationer. Men vår målsättning är självklart att vi ska lyckas med det.

Ett utökat Västerlösa

Investeringen innehåller spannmålssilos på sammanlagt 16 000 ton, en ny mottagningshall med en kapacitet på 200 ton per timme och en ny tork med kapacitet för 40 ton per timme. Dessutom kommer den nya anläggningen att drivas av Biogas, vilket innebär att anläggningen i Västerlösa i princip är helt fossilfri – fabriken drivs av förbränning av träpellets.

Victor Ebel, spannmålsansvarig i Svenska Foder, är också nöjd över investeringen, som han menar innebär en attraktionskraft i området – en attraktionskraft som företaget vill fortsätta att bygga vidare på:

-Det är också en signal ut i marknaden att vi utvecklar i denna region, konstaterar Victor. Här i regionen finns en stor portion spannmålsodling. Fokus ligger såklart, för foderfabriken, på inköp av foderspannmål som går till fjäderfäfoder – en oerhört viktig del av vår verksamhet. På så sätt förädlas spannmålen till foder som skapar mervärde i lantbrukarnas produktion.

-Men vi säljer också foderspannmål på export, fortsätter han. Att ha en logistisk lösning som ger oss flexibilitet under hela året, gör att vi har möjlighet att bli ännu bättre på att sälja rätt mängd vid rätt tillfälle.

-Kort sagt: ett långsiktigt strategiskt och viktigt beslut, så kommer att gynna lantbrukarna och vår foderproduktion, avslutar Victor Ebel.

Första spadtaget för byggnationen tas under oktober-november.

 

[svf_personal personer="2598, 2415"]

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: