Search
Close this search box.

.

.

”Jag spelar inte bordtennis utan händer, jag spelar med hakan och axeln!”

Hur lär vi oss att se möjligheter, framför problemen? Vad gör oss unika? Hur lär vi oss att utgå från våra specifika premisser – och göra det bästa av situationen? Dessa frågor ställer sig människor i vårt land och över hela världen varje dag – och kommer till olika svar.

En som varit tvingad att ställa sig dessa frågor många gånger är Mikael Andersson. Mikael föddes utan armar och ben. Orsaken är inte klarlagd, men själv menar han att det var hormoslyr som sprutats i skogstrakterna i Lindesberg där hans mor befann sig i början av hennes graviditet. När Svenska Foders personal möttes nyligen för att diskutera framtiden, och då fick vi alla höra Mikaels historia – en historia som är både uppfodrande och inspirerande. Som vem som helst förstår, kan man inte göra hur man brukar, hur folk normalt gör, om man varken har armar eller ben. Man måste tänka i andra banor och våga se förbi sina begränsningar. Mikael berättar en anekdot som tydligt illustrerar detta: En gymnastiklärare som kommenterar att en tonårig Mikael spelar pingis utan händer, får blixtsnabbt till svar: ”Men jag spelar inte pingis utan händer… jag spelar med hakan och axeln.”

Normalitetstänkande är begränsande för oss alla. Vi tänker ofta hur alla andra gör och så försöker vi efterlikna detta. Men vi är alla olika. Vi är alla unika. Vi gör alla på olika sätt. Och om vi istället kan se styrkan i olikheterna kommer vi garanterat att nå så mycket längre.

Detta är också överförbart på företagande. Vår bransch, Sveriges lantbruksbransch, har haft ett oerhört tufft och utmanande år. För oss som är del i denna bransch gäller nu att lyfta blicken och se förbi de begränsningar som har drabbat oss. Och jag är inte orolig. Lantbrukaren är Svenska Foders främsta inspirationskälla. Varje dag möter vi personer som tänker utifrån sina gårdsspecifika premisser och handlar härefter. Gör det bästa av situationen. Ser möjligheterna. Varje dag möter vi människor som lyfter blicken och tar nya tag. Det är detta driv vi behöver nu. Vi behöver lyfta blicken och se möjligheterna i ett nytt år, en ny säsong, nya utmaningar, nya grödor, nya koncept och tankar. En kris är också en möjlighet. Det är den vi ska gripa nu.

Därför är det viktiga att få lyssna på en person som Mikael som har ställt inför så många utmaningar genom livet och ändå kunnat hitta styrkan och viljan att åstadkomma något extraordinärt. Om han kan det, kan vi det också!

Hösten är här. I år är det återigen mässdagarna Elmia Lantbruk den 24-26 oktober i Jönköping. Du som kommer dit möter oss där i monter MG01:11. Låt oss här diskutera framtiden, vad vi kan göra för att förbättra lönsamheten i det svenska lantbruket och göra några riktigt goda affärer ihop. Jag är helt övertygad över att vi kommer att lyckas med alltsammans.

Carsten Klausen – VD

carsten.klausen@svenskafoder.se

PS. Det har gjorts en film om Mikael Andersson som heter Armlös, Benlös, Makalös. Sök upp den. Den är verkligen värd att se. DS

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: