Search
Close this search box.

.

.

Nomus svensktillverkade gift – för bättre resultat

Nomus Skadedjur och brandskydd som arbetar i lantbruks-, industri- och livsmedelssektorn, samt med fastighets och försäkringsbolag har investerat i en egen fabrik som tillverkar gift för skadedjur som råttor och möss. VD Roger Valkegård menar att det är viktigt att Sverige fortsatt har en egen produktion av dessa produkter. 

-För oss var denna investering ett otroligt viktigt beslut, säger Roger Valkegård. När företaget Equs med Jan Svensson i spetsen skulle sluta tillverka dessa produkter, var vi snabba på bollen. Nu har vi tillsammans med god hjälp av Furab, ett lokalt bolag i Lidköping, byggt upp en verksamhet som kommer att generera nytta för våra kunder. Och för oss själva. Nomus är nu det enda företaget i Sverige som kan leverera svensktillverkat gift.

”Oss själva?” – det Roger anspelar på är att Nomus har ansvar för alla anläggningar i Svenska Foder när det gäller skadedjur.

-Det är på sätt och vis garanten även för våra andra kunder, fortsätter han. Nomus gör ett stort arbete ute på verksamheter som hantera spannmål och foder och andra verksamheter som gärna drar till sig skadedjur. De insatser vi gör måste fungera. Det är helt nödvändigt för Svenska Foders verksamhet.

-Vi får blixtsnabb feedback om man märker att en produkt inte drar till sig skadedjuren. Det gör att vi hittar de produkter som verkligen gör jobbet.

Nomus arbete med giftet handlar framförallt att attrahera skade-djurens intresse. Hur gör man det då?

-Som du känner så doftar det väldigt gott härinne, säger Roger. Just nu smaksätter vi våra beten med vanilj och smörkola. Det är denna doft och denna smak som drar till sig djuren – och det är hela vårt arbete, för att uppnå bäst effekt.

Nu har man alltså mjukstartat den egna produktionen av rodenti-cider (gift) i Lidköping.

-Hade vi inte köpt Equs verksamhet, hade vi inte haft någon gifttillverkning alls i Sverige. Nu vidareutvecklar vi det fina arbete som Equs har gjort och förfinar processerna till att vara automatiserat. Förutom till de kunder vi själva arbetar med, har vi även fått stora förfrågningar från konkurrenter som vill köpa av oss – och jag tror att vi kommer att få se fler intressenter framöver.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: