Search
Close this search box.

.

.

Ny säckmaskin för hållbarhet och ökad flexibilitet

Man står bland pallar av foderpåsar.

Ny säckmaskin för papperssäck möter samhällets efterfrågan på en mer hållbar hantering. Med denna säckmaskin säckas till en början hönsfoder, hästmineraler och kaninpellets. Men det kommer att utvecklas efterhand. Maskinen innebär också en större flexibilitet vid säckningen, och en ökad kapacitet – något som är viktigt eftersom bolaget har en ökad efterfrågan på säckade produkter.

Svenska Foder har investerat i en ny säckmaskin – för att säcka foder i papperssäckar. Du kanske ställer dig frågan – vad i all sin dar har jag med det att göra? Det kan vara en relevant fråga i många fall. Men eftersom vi svenskar idag efterfrågar alltmer pappersförpackningar och att vi mer och mer förändrar vårt beteende mot hållbarhet och miljötänk är det en inspirerande förändring för Svenska Foder att omvandla till praktik.

Vi säckar för en hållbar värld

– Vi är stolta över denna investering och vill självklart vara med att möta den stora efterfrågan på pappers-förpackningar och samtidigt kunna bidra både till miljö & hållbarhet, säger Rebecca Nilsson tf. Retailchef i Svenska Foder. Flera av våra återförsäljare, franchise och våra egna butiker har uppmärksammat en ökad efterfrågan på hållbara förpackningar till foder och tillskott. Därför är det viktigt för oss att på bästa sätt och snabbt möta denna önskan om anpassning för en mer hållbar värld.

Personalbild på Rebecca Nilsson, Säljchef Återförsäljare

– Vi är stolta över denna investering och vill självklart vara med att möta den stora efterfrågan på pappersförpackningar och samtidigt kunna bidra både till miljö & hållbarhet.

Rebecca Nilsson tf. Retailchef
i Svenska Foder

-Investeringen innebär också att vi ökar vår kapacitet och att flexibiliteten blir bättre, fortsätter hon. Även om vi tror att papper är framtiden fortsätter vi med vår plastsäckmaskin. Två säckmaskiner ger oss flexibilitet och kapacitet för att möta den framtida marknaden. Fler produkter i plastsäck tillverkas av en plast som består av minst 51 % av den förnybara råvaran sockerrör som är 100 %-igt återvinningsbar och skyddar klimatet genom lägre CO2-utsläpp.

Det man först kommer att säcka i de nya säckarna är foder för höns. Intresset för höns i mindre skala ökar för varje år och det finns idag en stor efterfrågan på ett brett sortiment.

-Därför har vi tagit fram nyheter till vårt värpsortiment, fortsätter Rebecca Nilsson. Näst på tur är vårt varumärke Hippo – hästfoder, där vi inleder med mineralerna i 5 kg-säckar. Även kaninpellets finns med i planen, där vi går från plasthink till pappåse, även dessa i 5 kg-säckar.

En svensk maskin

Mikael Lidholm som är centrallagerchef i Hällekis, är nöjd med investeringen och de första testerna gick utmärkt, och från och med den 1 mars gick de första säckarna ut till butikerna. Investeringen gällde också ett nytt styrsystem som automatiserar processerna överlag på centrallagret. Det är han väldigt nöjd med.

-Det nya styrsystemet gör vår hantering kring de säckade produkterna mer rationell och ökar vår effektivitet. Eftersom Retail-området är i en tillväxtfas, känns det bra att ha rätt förutsättningar att möta efterfrågan.

Säckningsmaskinen kommer från en svensk utvecklare som har väldigt gott renommé i branschen.

-Vi tittade på olika lösningar men såg snart att VEBE som tillverkas i småländska Björkeby var den som passade vår produktion bäst, säger Mikael. Maskinens kapacitet ligger på cirka 400 säckar i timmen. Tillsammans med vår andra maskin skapar det ökad kapacitet, vilket svarar bra upp till de krav vi står inför framöver.

Dessutom berättar Mikael Lidholm att man också investerat i en ny aspiration för att minska dammet vid säckningen.

-Det här är både en personalhälsofråga och en konsumentfråga. Foderhantering innebär ett visst damm, men med en ny aspiration kommer vi att kunna hålla det nere på ett minimum. Det är alla glada för.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: