Search
Close this search box.

.

.

Stabilitet och flexibilitet – även i kris!

Vissa saker kan man inte planera för. 2018 hade vi en situation då vädret ställde till det för oss. Det drabbade vår bransch hårt och även oss och det har vi under 2019 arbetat hårt för att förbättra. 2020 har hela samhället, ja hela världen, drabbats av Coronaviruset.

När kriser inträffar inser man hur viktig det är att snabbt kunna ställa om, och hitta lösningar på uppkomna problem. Det innebär att man kanske måste frångå vissa av sina rutiner och arbetssätt för att skapa nytt handlingsutrymme. Det betyder också att man från samhällets håll måste värdera vilka saker som är viktigast i den uppkomna situationen. Vi står alla inför stora utmaningar med den uppkomna situationen. Det kommer att innebära vissa umbäranden.

För oss i Svenska Foder är det viktigt att vara en stabil och säker affärspartner. Samtidigt som vi förändrar vårt agerande pga. smittorisken (läs på vår hemsida) för att inte fresta samhällskroppen för hårt, måste vi göra vår uppgift minst lika bra och leverera förstklassiga produkter och tjänster till lantbruket i tid. För hur än lantbruket värderas här i landet, måste det leverera. Vi i lantbruksbranschen har en av de viktigaste uppgifterna. Det är en tydlighet som gör oss skärpta. Vår bransch är helt central för vårt samhälle, och vi har ett avgörande ansvar att fortsätta leverera högklassiga livsmedel till landets medborgare. Det skapar stabilitet, trygghet och en förmåga att se klart i svåra situationer.

Vi följer dag för dag hur tillgången på olika näringsämnena till foder, eller hur insatsvaror som gödning och växtskydd kan bli. När det gäller växtskydd till våren skulle vi mycket väl kunna hamna i en bristsituation, och likadant när det gäller gödning – även om det idag finns tillgång.

Så visst är det så att vissa saker kan man inte planera för. Visst är det så att vi måste lägga om vissa saker, planera annorlunda, arbeta på andra sätt. Men målet är solklart. Detsamma som det alltid varit: Djuren måste få mat, spannmålen ska odlas och skördas, livsmedel ska produceras. Det finns problem att lösa, och det finns många glädjeämnen i vårt arbete.

Trots en problematisk tillvaro just nu, kommer det en vår, ett nytt år, nya förutsättningar, nya möjligheter.

Carsten Klausen
VD

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: