Med Solmjölk på kontot

Vi har skrivit om många lantbrukares verksamhet, deras produktion, deras entreprenörskap, deras nytänk och deras val i hur de lägger upp sitt arbete. Fokus hamnar naturligt på ägandet, och hur ägandet förvaltas, eftersom ett ägande i en gård nästan alltid inbegriper att man själv arbetar handgripligen i produktionen. Så vi får med hur arbetet med djuren går eller hur växtodlingen sköts: för att på så sätt kunna förmedla olika tankar och idéer hur en lantbruksverksamhet kan se ut och bedrivas.

Men det kan finnas andra på en gård. T.ex. djurskötare. Ofta har vi talat med lantbrukare hur viktigt det är med att hitta rätt när det gäller djurskötare, och hur fundamentala de är för en bra produktion på gården. Dock är det sällan djurskötarna får komma till tals i Tidningen. Det tänkte vi råda lite bot på nu.

Men det här är inte bara en artikel om djurskötare. Det är en artikel om engagemang, om arbetsglädje och om att vilja sprida den glädjen, den erfarenheten och den kunskap som man får genom att arbeta med djur.

Det är nämligen också en konst. Att sprida vad man gör för att skapa något positivt. Detta gör Instagramkontot Solmjölk med sin fina ton, milda humor, vackra och roliga bilder och stora engagemang. De lyckas på ett avslappnat vis förmedla ett arbete som varje dag pågår runt om i landet på mjölkgårdar av det här slaget.

Bakom kontot Solmjölk ”döljer” sig alltså två djurskötare: Ellinor Johansson och Maja Ekströmer. Gården hittar vi i Sörby på Öland och drivs och ägs av Andreas och Lovisa Folkesson. Tidningen har tidigare varit hemma hos Andreas och Lovisa och gjort reportage. Men från början visste vi inte att Solmjölk utgick från just denna gård. Det kom som en överraskning. Det är det här perspektivet som är unikt. Två djurskötare som väljer att visa det arbete som görs på gården, hur man arbetar med ständiga förbättringar, hur man tar sitt arbete med djuren på ett stort allvar – och framförallt hur mycket man tycker om att arbeta med djuren.

Instagramkonto för korna

Men Ellinor och Maja, alltså. Det var i slutet av januari i år som de fattade beslut om att starta kontot, då man firade att man mjölkat över 12 ton i tre månader i sträck.

-Det var Maja som kom med förslaget om vi inte skulle starta ett instagramkonto för korna, när det gått så bra, berättar Ellinor som arbetat på gården sedan 2006. Det var mest på skoj i början. Men det utvecklade sig snabbt när vi märkte att det fanns ett stort intresse för de vi berättade om.

-Målet är idag framförallt att visa på ett enkelt och naturligt sätt hur arbetet här på gården går till, säger Maja som började arbeta på gården i Sörby sommaren 2018. Allt som är bra, men också sånt som inte är lika bra!

Fakta @Solmjölk

Ett instagramkonto som följer arbetet i en mjölkproduktion utifrån djurskötarnas perspektiv. Kontot sköts av Maja och Ellinor som beskriver sitt arbete i såväl korta som längre inlägg och beskriver deras vardag på ett roligt och inspirerande sätt.

Mjölkkorna på gården utfodras med vall och majsensilage och det fetthöjande kraftfodret Rosa smör. Kalvarna får Primo Müsli och kalvnäringen Beredd, som de har upplevt som mycket positivt för kalvhälsan.

Antal kor: 150 mjölkande
Mjölkproduktion: 13 088 kg ECM
Fetthalt: 4,2 %
Proteinhalt: 3,6 %

Utbyte av idéer

Från början hade de inte tänkt på vad ett konto kunde innebära, men snart fick de kommentarer och andra lantbrukare berättade hur de gör.

-Vi vill alltid lära oss mer om hur vi bäst får korna att må och producera bra, säger Ellinor. Snabbt fick vi kommentarer från andra hur de hade gjort i olika frågor. Det är väldigt inspirerande.

-Att kunna fråga varandra om olika sätt att möta problem eller svårigheter, är en viktig del av vår vardag, fortsätter Maja. Vi diskuterar hela tiden hur vi kan bli bättre på det vi gör. Då får vi ytterligare en input via vårt konto.

Solmjölk handlar om att sprida positivitet. Glädje och lust – och inte minst: humor.

-Det går ju i perioder det där, hur media bevakar den svenska produktionen, säger Maja. Vi upplevde att det var så mycket negativt i våras, så vi ville försöka förmedla att det finns mycket att glädjas åt, mycket att göra i en mjölkproduktion och att det inte är hårt och kallt och industri. Att få umgås med de här underbara djuren är en lyx.

Ingen Emil i Lönneberga-idyll

Ellinor nickar och menar att det är viktigt att inte göra allt romantiskt och spä på bilden av Emil i Lönneberga-idyll, som hon säger. Utan istället kunna visa att bara för att det inte är som förr i världen med två kor och självförsörjning, så betyder inte det att man inte tar hand om djuren, att man inte har en väldigt nära relation och att den är oerhört viktig för att även kunna visa resultat.

-Allt det här hör ihop, fortsätter hon. Vi är oerhört måna om att korna mår bra, att de har det trivsamt, för vi vet att det kommer att avspegla sig på produktionen. Och vi har koll på varje djur. Vi vet när någon mår dåligt, och agerar direkt.

Vi sitter lunchrummet/kontoret och dricker kaffe, och med oss sitter en tredje person – minst lika viktig, som Maja och Ellinor konstaterar. Det är Robert Fijolek. Robert kom till gården för två år sedan då de letade efter en gårdskarl, som de säger. Robert har lång erfarenhet av mjölkkor, 24 år. Robert har hand om utfodringen, lastar foder och täcker av silo.

-Jag trivs väldigt bra på gården och vi har ett riktigt bra samarbete, säger Robert.

-Robert är stark, och han har ett otroligt djuröga, och han direkt ser om någon är sjuk, berättar Maja. Han är också duktig på seminera vilket har gjort att vår redan fina reproduktion har blivit än bättre, med hjälp av Roberts arbete.

-Han har dock överlåtit på oss att ta hand om Instagramkontot, skrattar Ellinor. Men har är en precis lika viktig del i hur det går på gården, som oss andra.

Tjejerna bakom Solmjölk

Arbetsmiljön viktig

Att arbetsmiljön måste vara bra för att man ska orka arbeta med ett så tungt och slitigt arbete som djurskötare, det tror jag alla förstår. Då måste man kunna blanda både allvar och kul. För att stärka stämningen i gruppen försöker de pigga upp vardagen med att gå ut och äta ihop ibland.

-Vi har väldigt roligt tillsammans, och gillar verkligen varandra, säger Maja. Och det som för oss samman på riktigt är arbetet med djuren. Vi har roligt på jobbet, för vi har en viktig uppgift.

Uppmuntrar egna initiativ och delaktighet

Andreas och Lovisa Folkesson som driver gården i Sörby har hela tiden haft siktet på att utveckla verksamheten, steg för steg. Och då behöver man ha med sig medarbetare som vill något.

-De är framåtsiktande och har gått från 56 uppbundna kor 2010 till en lösdrift med tre robotar och 150 mjölkande, berättar Ellinor. De har investerat i solceller för att kunna vara helt självförsörjande på el. De brukar 150 hektar åker och har 60 hektar naturbeten.

-Men de är också öppna med hur företaget går, fortsätter hon. De öppnar upp verksamheten för oss som är anställda, de uppmuntrar oss att ta egna initiativ – eftersom de gärna vill att vi gör det där lilla extra. Om vi ser en lösning på ett problem, uppmuntrar de oss att testa det.

Det kan låta som en självklarhet. Men det handlar också om att öppna upp för sina medarbetare. Att låta dem förstå när det går bra, och när det går mindre bra.

-Vi diskuterar öppet vad som behövs göras, vilket gör att vi känner oss delaktiga och engagerade i driften, säger Maja. Redan från början känner man att man får ett ansvar och får växa med det. Vi känner oss viktiga, och då tror jag man gör det där lilla extra, som ger resultaten.

Det finns alltid något att förbättra

Rutiner är viktiga på en sådana här gård. Man måste veta vad man gjort och ändrar man något, måste man följa upp hur detta har påverkat produktionen. Men bara för att det finns rutiner, innebär det inte att den ena dagen är den andra lik. Det märks när Tidningen talar med Ellinor och Maja och Robert att de är helt inställda på att alltid förbättra saker, som de ser kan förbättras.

-Det händer alltid saker på en gård som innebär att man måste tänka om, göra annorlunda, skrattar Ellinor. Men vi är noga med att ändå hinna med de rutiner som vi sagt vi ska göra. Det är tvunget, om våra planer ska ge resultat.

Kalvhälsa, juverhälsa och klövhälsa är något de har arbetat noggrant med. Klövhälsan tar både Maja och Ellinor upp att man haft problem med.

-Den har vi verkligen fokus på idag, och vi klövbadar idag noggrant. Det är ett rätt slitigt jobb, och tar mycket tid – inte ens julveckan hoppade vi över. Men det har också gett resultat. Sista verkningen hamnade vi på 91% friska djur, vilket vi är riktigt nöjda med.

Allt hänger ihop

-Men allt hänger ihop, klövhälsan, juverhälsan, kalvarna som måste må bra för att växa bra, så att de växer fort upp och kan bli dräktiga och kan leverera bra med mjölk.

Och det verkar fungera. När Tidningen besöker gården har de ökat produktionen från 12 000 kg ECM i januari månad – då man firade med tårta (går att se som ett första inlägg på deras konto).  Till att de nu är uppe på 13088 kg ECM, för att vara exakt. Det måste ses som ett kvitto på hur viktigt det är med en engagerad personal – ja, också förstås en drift där ägaren vågar se potentialen i sina medarbetare.

Fakta @Solmjölk

Ett instagramkonto som följer arbetet i en mjölkproduktion utifrån djurskötarnas perspektiv. Kontot sköts av Maja och Ellinor som beskriver sitt arbete i såväl korta som längre inlägg och beskriver deras vardag på ett roligt och inspirerande sätt.

Mjölkkorna på gården utfodras med vall och majsensilage och det fetthöjande kraftfodret Rosa smör. Kalvarna får Primo Müsli och kalvnäringen Beredd, som de har upplevt som mycket positivt för kalvhälsan.

Antal kor: 150 mjölkande
Mjölkproduktion: 13 088 kg ECM
Fetthalt: 4,2 %
Proteinhalt: 3,6 %


Kategorier i: ,