Nu byggs Nordens största insektsfabrik

Under 2023 kommer Enorm Biofactory öppna Danmarks första kommersiella insektsproduktion, som också blir Nordens största. Det är resultatet av en tresiffrig miljonsatsning som flera stora aktörer står bakom, och där DLG-koncernen blir en av delägarna. Produktionen adderar en ny alternativ proteinkälla till den gröna omställningen av lantbruket.

Enorm Biofactory har via en finansieringsrunda skrapat ihop 370 miljoner kronor – som investeras i etableringen av Nordens största kommersiella insektsproduktion – där den färdiga produkten kan användas som ingredienser i foder till djur.

DLG blir en av aktieinnehavarna och kommer att ta emot proteiner från den nya insektsfabriken, som förväntas kunna leverera 11 000 ton insektsprotein om året. Förutom DLG-koncernens investering bidrar Danmarks gröna investeringsfond och Nykredit Bank också till finansieringen av projektet.

Stiftare och medägare i Enorm Biofactory, Carsten Lind Pedersen, ser avtalet som en stor milstolpe för verksamheten.

-Vi är mycket stolta över det vi byggt upp och uppnått hittills, säger han. Med investeringen i Enorm är vi redo att ta nästa steg på resan, och därför är vi också begeistrade över att få en så stor och stark spelare som DLG med i ägarkretsen. Tillsammans med DLG och de övriga investerarna och långivarna får vi ett ”dreamteam” med starka synergier som kommer att sätta turbo på Enorms tillväxt och lönsamhet.

DLG vill investera i alternativa proteinkällor

Under året har DLG-koncernen investerat stort i alternativa proteinkällor. Bland annat bygger man en ärtfabrik i Tyskland, och i fjol startade man en produktion av gräsproteiner i Vestjylland. Investeringen i Enorm Biofactory är därmed det tredje benet av alternativa proteinkällor, som koncernen har stora förväntningar på i framtiden.

Koncernens COO och medlem av direktionen i DLG, Jesper Pagh ser Enorm som en naturlig medspelare i jakten på lokalproducerade proteiner.

-Alternativa proteinkällor i fodret är en av de helt centrala nycklarna till att hjälpa lantbrukaren med en mer klimateffektiv produktion. Med investeringen i Enorm får vi en innovativ och engagerad medspelare, som kan leverera lokalproducerat protein av hög kvalitet, som lantbruket har behov av, säger Jesper Pagh.

Preliminära tester av insektsproteiner i djurfoder ser lovande ut. Bland annat har försök med goda resultat gjorts inom fiskeindustrin. Dessutom finns det stor potential för insektsproteiner i foder för fjäderfä och smågrisar, vilket kan ha en positiv inverkan på produktivitet och djurhälsa.

– Vi kan se att utvecklingen och kunskapen som finns kring insektsproteiner växer explosivt för tillfället, säger Jesper Pagh. Det är därför DLG gärna tar på sig ledartröjan, för vi är övertygade om att vi bara har sett toppen av isberget vid den potential som insektsområdet har.

En skalbar pilotanläggning

Under de senaste tre åren har Enorm byggt en pilotanläggning i Hedensted med teknik och management som ska göra det möjligt att systematisera förädling och tillväxt av insekter. När den nya produktionsanläggningen är färdig, kommer Enorm kunna producera 100 ton larver om dagen motsvarande 11 000 ton insektprotein om året.

Fakta om projektet:

• Bygget beräknas stå klart i början av 2023 och produktionen av 100 ton larver kommer att vara i drift i slutet av 2023. Byggytan är på cirka 24 000 m², varav 18 000 m² är nybyggda.

• Enorm grundades av Carsten Lind Pedersen, Jane Lind Sam och Lasse Hinrichsen.

• Det finns idag 12 heltidsanställda och 4 deltids anställda i Enorm. Det förväntas bli 55-60 anställda 2023.

• Larverna livnär sig på restbiomassa från bland annat livsmedelsindustrin. De utnyttjar näringsämnena och ser till att biomassan återgår direkt till livsmedelsvärdekedjan. Ingredienserna från fabriken kan användas som foder till fisk, gris och fjäderfä och kan ersätta importerade proteinkällor.

• I september 2017 blev det lagligt att utfodra insektsmjöl till fisk och 2021 till grisar och fjäderfä.


Kategorier i: , , ,