Search
Close this search box.

.

.

Tidig kraftfoderkonsumtion lönar sig

Inför höstsäsongen 2019 lanserar Svenska Foder en uppdatering av Primo Müsli, det smakliga startfodret till dina kalvar. Efter försök med kalvar har man sett att kalvarna ökade sin tillväxt, såväl som konsumtion av startfoder, då man erbjöd dem halm.

Primo Müsli är ett proteinrikt müslifoder till unga kalvar. Müslifoder upplevs som extra smakligt och gör att kalven börjar äta mer och framförallt tidigare.

-Det här bekräftas av såväl kunder som i försök att öka aptit, tidigare konsumtion och en högre tillväxt blir resultatet då man fodrar sina kalvar med Primo Müsli, berättar Carolina Johansson, Foderchef i Svenska Foder.

-I försök med kalvar har man också visat att när de får välja själv, äter de ca 5 % grovfoder och resten startfoder, förutom kalvnäringen, fortsätter hon. I försöket jämförde man olika grovfodertyper och såg att genom att erbjuda kalvarna halm ökade såväl tillväxt som konsumtion av startfodret.

-Därför har vi inkluderat en liten men väldigt betydelsefull del hackad halm i Primo Müsli – för att få den där extra lilla skjutsen som lönar sig.

Spannmålsdelen i Primo Müsli utgörs huvudsakligen av ångkokt spannmål som har en hög smältbarhet. Proteinet kommer framförallt från sojamjöl och potatisprotein som båda har en alldeles utmärkt smältbarhet och aminosyrasammansättning för den unga kalven.

-Den extra höga proteinnivån gynnar kalvens tillväxt, juverutveckling och kommande produktion, avslutar Carolina.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: